Háború

Kifütyülték az ukrán teniszcsillagot, miután megtagadta a kézfogást - videó

Marta Kostyuk a fehérorosz Aryna Sabalenka elleni mérkőzése után utasította vissza a sportszerű gesztust.

2023.05.29 15:40ma.hu

Marta Kosztjuk ukrán teniszezőnő nem volt hajlandó kezet fogni fehérorosz riválisával, Aryna Sabalenkával a francia nyílt teniszbajnokságon vasárnap elszenvedett első fordulós vereségét követően, ami hangos kiabálásokat és füttyöket váltott ki a közönségből.

A regnáló Australian Open-bajnok Sabalenka sima szettben, 6-3 6-2-re győzte le Kostyukot, és jutott tovább a második fordulóba. A világranglista 39. helyén álló ukrán teniszezőnő kerülte a szemkontaktust fehérorosz ellenfelével, amikor a vereség után egyenesen a székbíró felé sétált. Ezután összeszedte a holmiját, és elhagyta a pályát - figyelmen kívül hagyva a közönség egyre erősödő füttyeit és kritikáját.

Kostyuk nem először utasította vissza a kézfogást fehérorosz ellenfelével. Azt mondta, meglepte a szurkolók reakciója.

"Azt kell mondanom, hogy nem számítottam erre... Az embereknek, őszintén szólva, zavarba kellene jönniük" - mondta Kostyuk a mérkőzés után a riportereknek.

Sabalenka is zavarba jött a közönség reakciójától, és eleinte azt hitte, hogy az neki szólt. "Először azt hittem, hogy kifütyülnek" - mondta. "Egy ukrán ellen játszol, és sosem tudhatod... vajon támogatnak-e vagy sem?".

A fehérorosz sportoló elmondta, hogy megérti ellenfelét, és nem veszi személyes sértésnek, hozzátéve, hogy Kosztjuk "nem érdemelte meg, hogy így hagyja el a pályát".

"Megértem, hogy miért nem fognak velünk kezet. El tudom képzelni, ha kezet fognak velünk, és akkor mi lesz velük ukrán részről?". Sabalenka azt mondta. "Ha utál engem, rendben. Nem tehetek ellene semmit".

Az orosz és fehérorosz játékosok semleges státuszban játszhatnak Grand Slam-tornákon, miután a tavalyi szezonban az orosz-ukrán konfliktus miatt kizárták őket Wimbledonból.

Kostyuk hangosan támogatta a kezdeti eltiltást, és csatlakozott ukrán játékostársaihoz, például Elina Svitolinához, aki követelte, hogy az orosz és fehérorosz játékosok ítéljék el kormányukat, mielőtt engedélyezik számukra a versenyzést.

Bár Sabalenka vasárnap azt mondta, hogy "senki a világon, sem az orosz, sem a fehérorosz sportolók nem támogatják a háborút", Kostyuk azt mondta, hogy "nem tiszteli" az álláspontját, és sürgette, hogy "személyesen" jelentkezzen Oroszország és Fehéroroszország elítélésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.