Kultúra

Szerelmi történetről szóló kreatív dokumentumfilm debütál a Dunán

Május 26-án este mutatja be az 1968 - Egy szerelem rekonstrukciója című új magyar filmet a Duna. A kreatív dokumentumfilm egy megtörtént esetet dolgoz fel, amely egy szerelmespárról szól, akiket 1968-ban a történelem elválaszott egymástól.

2024.05.28 14:13MTI

A Nagy Anikó Mária és Lukácsy György által rendezett alkotás Tóth Miklós Lovag és Fitos című dokumentumregénye alapján készült. A három éve kezdődött munkálatok során egyszerre zajlott a forgatás és a kutatómunka. A szokatlan formátum egy olyan kreatív dokumentumfilmet eredményezett, amelyet leginkább a szerelmesfilm műfajával lehet leírni - olvasható az alkotók MTI-hez eljuttatott közleményében.

A forgatások három éve az Alagi Tréningközpontban kezdődtek, ahol 1968-ban Tóth Miklós műegyetemi hallgatóként vállalt munkát a lovardában, és ahol megismerkedett Alexandra Parmenterrel, a brit követség gépírónőjével. Az ismeretségből szerelem lett, amelyet azonban a történelem kettészakított, kapcsolatuk egy fordulatos és titkokkal terhelt történetté vált.

A két idősíkon játszódó alkotásban az immár 76 éves Tóth Miklóssal erednek a fél évszázaddal ezelőtti rejtély nyomába és figyelik, ahogy a szálak napjainkig húzódnak - írták a közleményben, amely szerint a történelmi oknyomozásban a produkció legfontosabb partnere Szekér Nóra, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója volt, de a történet sajátosságai miatt a nyomok Magyarország határain túlra vezették az alkotókat.

A film főbb szerepeiben Mészáros Martin, Barta Ágnes, Nagy Mari, Gyöngyösi Zoltán, Zoltán Áron, Horkay Barnabás, Kaszás Mihály és Rajkai Zoltán látható.

A producer Janovics Zoltán és Novák Tamás, az operatőr Kőrösi András, Antal-Demes Szabolcs, Tóth Levente és Csíkszentmihályi Ajnácska, a vágó Bartos Bence volt. A film zenéje Alpár Balázs munkája.

A filmet - amelynek létrejöttét a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatta - május 26-án 21 órakor mutatja be a Duna, de nagyvásznon a MOZ.GO fesztiválon is látható lesz a veszprémi Fotonban június 14-én este fél kilenckor. A vetítés után a film betétdalainak énekese, Koszorús Krisztina "Koszika" jazzénekes ad koncertet - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.