Ukrajnai háború

Ukrán vezérkar: Vovcsanszk felé nyomulnak az orosz erők Harkiv megyében

Az ukrán csapatok 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el.

2024.06.12 14:17MTI

Harkiv megyében Vovcsanszk városa felé hajtanak végre támadóműveleteket az orosz erők, kedd reggel óta már csaknem 40 katonai összecsapás történt a fronton - közölte az ukrán vezérkar a Facebook-oldalán közzétett délelőtti helyzetjelentésében.

A katonai vezetés közlése szerint az elmúlt 24 órában a támadók 79 embert veszítettek a harkivi régióban, közülük 26-an meghaltak. Megsemmisült egy harckocsijuk, három páncélozott harcjárművük, kilenc egyéb katonai járművük és hat haditechnikai felszerelésük. Két orosz harckocsi, egy páncélozott harcjármű és három tüzérségi rendszer megrongálódott. Az ukrán csapatok 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el.

Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló csapatok Horticja elnevezésű hadműveleti és stratégiai csoportosításának szóvivője cáfolta az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy az orosz erők elfoglalták volna Ivanyivszke falut a donyecki régióban lévő Csasziv Jar mellett. "A település Ukrajnához tartozik, az ukrán fegyveres erők ellenőrzik a helyzetet a térségben" - szögezte le. A tiszt egyúttal hozzátette, hogy az orosz megszállók továbbra is rohamozzák, és mindenféle fegyverrel lövik a falut.

Az ukrán katonai hírszerzéshez tartozó Nemzetközi Légió "Sef" (Főnök) fedőnevű vezérkari főnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnában katonai szolgálatra szerződött külföldi állampolgároknak lehetőségük van a szerződésük idő előtti felbontására. Erről abban a dokumentumfilmben beszélt, amely a légióról készítettek, és amelyből a katonai hírszerzés idézett honlapján. "Ez egy kedvezmény, hogy aláírnak egy szerződést, de nem kötelesek itt maradni egy, két, három vagy öt évig. Ha valaki több hónapig marad, látja, mi történik. Lehet, hogy idő kell neki, hogy átértékelje, megértse, készen áll-e a szolgálat folytatására" - magyarázta a légió vezetője.

A Donyeck megyei ügyészség kedden közölte a Facebookon, hogy az orosz hadsereg hétfő éjjel 500 kilogrammos irányított légibombát dobott a régióban lévő Kosztyantinyivka lakóövezetére, aminek következtében öt ember megsérült. Vadim Filaskin, a megye kormányzója arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során orosz ágyúzások miatt egy helyi lakos vesztette életét, és kilenc sebesült meg a régióban.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy meghalt a kórházban az a 77 éves férfi, akit a megyeszékhely, Harkiv város hétfői orosz bombázása után ástak ki a romok alól. A támadásnak vele együtt nyolc civil sérültje lett.

Az ukrán vezérkar közzétette, hogy az ukrán erők egy újabb orosz Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet lőttek le a Donyeck megyei Pokrovszknál. A vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 528 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek a Szu-35-ösön felül 23 orosz harckocsit, 46 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.