Háború

A történelemhamisítás megakadályozásának fontosságát hangsúlyozta az orosz elnök

Putyin jóváhagyta az orosz állampolitika alapjait a történelmi oktatás területén.

2024.05.13 21:01MTI

A történelem elferdítésére vagy elfeledtetésére irányuló kísérletek megakadályozásának fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az üzenteben, amelyet a náci Németország feletti győzelem 79. évfordulója alkalmából a FÁK-országok vezetőihez és polgáraihoz intézett.

"Fontos ápolni és továbbadni az elkövetkező nemzedékeknek a barátság és a kölcsönös segítségnyújtás dicsőséges hagyományait, amelyek segítettek apáinknak és nagyapáinknak, hogy becsülettel álljanak ellen a nehéz katonai próbatételeknek, és leverjék a nácizmust" - mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 79. évfordulója alkalmából üdvözölte Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőit, valamint Georgia és Moldova népét.

Szerdán hozták nyilvánosságra azt a rendeletet, amelyben Putyin jóváhagyta az orosz állampolitika alapjait a történelmi oktatás területén. Ebben célként nevezték meg az összorosz polgári identitás kialakítását és az "orosz világ" közösségének erősítését a hagyományos orosz szellemi, erkölcsi és kultúrtörténeti értékek alapján. A dokumentumban Oroszországot "államcivilizálóként" nevezték meg, amely egyesítette az orosz és más népeket Eurázsia térségében.

A rendeletben arra is kitértek, hogy szembe kell nézni olyan nyugati kísérletekkel, amelyek a történelem meghamisítására, a világ civilizációjának fejlődéséhez való orosz hozzájárulásnak a tagadására és lekicsinylésére, valamint az orosz államról alkotott kép eltorzítására irányulnak.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elítélte, valamint "törvénytelen, emberellenes, tudományellenes, történelemellenes és bűnös" jelzővel minősítette a berlini rendőrségnek azt a döntését, hogy az orosz zászló színeit, a szovjet jelképeket, valamint a Szent György-szalagot csak az emlékműveken elhelyezendő koszorúk és csokrok kialakításának elemeiként használják. Sürgette, hogy a német főváros hatóságai vonják vissza az intézkedést.

"Felszólítjuk önöket, hogy hagyják abba a történelem átírását, azt nem lehet átírni, önök csak önmagukat írják át" - mondta Zaharova egy tájékoztatón.

Korábban ismertté vált, hogy a berlini rendőrség újfent megtiltotta, hogy május 8-án és 9-én a szovjet emlékművekhez és azok közelébe szovjet és orosz szimbólumokat, Szent György-szalagokat vigyenek, valamint ott katonai egyenruhát viseljenek és katonai indulók szóljanak. Tilos továbbá az Ukrajnában harcoló orosz erők által használt Z és V jelzés demonstrálása.

Zaharova barátságtalan lépésnek minősítette, hogy a német kormány konzultációra visszahívta moszkvai nagykövetét arra hivatkozva, hogy Oroszország kibertámadást intézett ellene. A szóvivő szerint az intézkedésnek az a célja, hogy felszítsa az oroszellenes érzelmeket Németországban, ami a kétoldalú kapcsolatok további romlásához vezet.

"Ezért minden felelősség a német felet terheli" - hangoztatta.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem kapott Berlintől olyan bizonyítékot, amely megerősítené, hogy Oroszország részt vett a Németország elleni kibertámadásban, ahogyan azt az ország hatóságai állították. Emlékeztetett rá, hogy ezeket az "alaptalan vádakat" az orosz fél már korábban visszautasította. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a német fél korábban kitért egy orosz javaslat elől, amely egy kiberbiztonsági tárcaközi mechanizmus létrehozását és rendszeres kétoldalú konzultációk elindítását indítványozta a kérdésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.