Társadalom

Egy hollandiai kórház hormonkezelést kínál a 'nemi identitászavarban' szenvedő gyerekek számára

A "nemi diszfóriában" szenvedő gyermekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy pubertásgátlókat vagy keresztnemű hormonnal történő kezelést kapjanak.

2024.03.27 17:11MTI

A groningeni UMCG Beatrix Gyermekkórház áprilistól hormonkezelést kínál azon gyermekek számára, akik nemi identitászavarban szenvednek, vagyis "úgy érzik, hogy nem a megfelelő testben születtek" - jelentette be a hollandiai egészségügyi intézmény szerdán.

A kórház honlapján közzétett tájékoztatás szerint a "nemi diszfóriában" szenvedő gyermekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy pubertásgátlókat vagy keresztnemű hormonnal történő kezelést kapjanak.

A pubertásblokkolók a serdülést kiváltó hormonhatásokat semlegesítik, az UMCG szerint ez "időt biztosít a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék, melyik nemi kezelésre vágynak". A gyermekek kaphatnak keresztnemű hormonokat vagy a kívánt nemhez tartozó hormonokat is.

"A nemi diszfóriában szenvedő gyermekeknél súlyos pszichológiai problémák alakulhatnak ki a pubertáskorban, mivel a "nem a megfelelő testben" való létezés érzését erősíti például a mellnövekedés és a menstruáció vagy a tesztoszterontermelés miatti szakállnövekedés - olvasható a kórház közleményében.

Az UMCG felhívta a figyelmet arra, hogy a kezelésnek kockázatai is vannak, ezért "gondosan mérlegelés alá vetik, mely gyermekek és serdülők esetében van szükség hormonkezelésre, és a gyermekeket mind fizikailag, mind pszichésen szoros figyelemmel kísérik a kezelés során".

A nemi identitászavarban szenvedő gyermekeknek Hollandiában az amszterdami és a nijmegeni UMCG klinikákon is kínálnak már hormonkezeléseket, a várólisták azonban mindenhol hosszúak a kórház közlése szerint.

"Az UMCG szakemberei a nijmegeni és amszterdami kollégáikkal együtt kutatásokat fognak végezni annak érdekében, hogy tovább javítsák a gyermekek és fiatalok nemi alapú ellátását, és még jobb tudományos alapokra helyezzék azt" - olvasható a kórház közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.