Orosz elnökválasztás

Szergej Lavrov: az európai nagykövetek tartózkodjanak a beavatkozástól

Moszkva anyagokat gyűjtött arról, hogy az európai országok nagykövetségei hogyan készülnek az orosz elnökválasztásra.

2024.03.04 18:21MTI

Személyesen tanácsolta volna az európai uniós tagországok nagyköveteinek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy ne próbáljanak beavatkozni az orosz elnökválasztásba, de ők két nappal a megbeszélés előtt lemondták a találkozót. Erről hétfőn maga Lavrov számolt be az Ifjúsági Világtalálkozó egyik panelbeszélgetésén, a Szocsihoz közeli Sziriusz szövetségi területen.

A tárcavezető elmondta: Moszkva anyagokat gyűjtött arról, hogy az európai országok nagykövetségei hogyan készülnek az orosz elnökválasztásra. Mint mondta, a képviseletek beavatkozási mechanizmusokat hoztak létre, "támogató projekteket" indítottak az orosz rendszeren kívüli ellenzék javára, a nagykövetségeknek pedig ehhez nincs joguk.

"Mi, miután összegyűjtöttük ezeket az információkat, talán másfél héttel ezelőtt, meghívtuk az Európai Unió összes nagykövetét egy velem való találkozóra, ahol külügyminiszterként egyszerűen el akartam mondani a nagyköveteknek, a diplomáciai képviseletek vezetőinek, hogy a legjobb szándékkal azt tanácsoljuk, hogy ne foglalkozzanak ilyesmivel" - mondta a miniszter.

"És mit gondolnak? Két nappal a tervezett esemény előtt, a találkozó előtt, küldtek nekünk egy jegyzéket. +Úgy döntöttünk, hogy nem megyünk el.+ El tudják képzelni a diplomáciai szintű viszonyt olyan államokkal, amelyek nagykövetei félnek eljönni egy találkozóra annak az országnak a miniszterével, ahová akkreditálták őket?" - tette hozzá.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) hétfői közlése szerint az oroszok 70 százaléka biztosan, 10 százaléka pedig valószínűleg részt vesz az elnökválasztáson. 4 százalékuk valószínűleg, 6 pedig biztosan nem voksol majd. 10 százalékuk még bizonytalan. Az országos telefonos felmérést március 2-4. között végezték egy 1600 fős, felnőtt, reprezentatív mintán.

Az orosz parlament felsőháza március 17-re írta ki az elnökválasztást. A Központi Választási Bizottság (CIK) úgy döntött, hogy a választást március 15. és 17. között rendezik meg. Ez lesz az Oroszországi Föderáció történetében az első háromnapos elnökválasztás.

A szavazólapon négy jelölt neve fog szerepelni: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnöké (függetlenként indult), Vlagyiszlav Davankové (Új Emberek párt), Nyikolaj Haritonové (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) és Leonyid Szluckijé (Oroszországi Liberális Demokrata Párt).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.