Demonstráció

Többeket őrizetbe vettek a spanyolországi gazdatüntetések második napján

A tiltakozók a katalán kormányzati palota előtt egy koporsót helyeztek el, ezzel jelezve, hogy a gazdálkodók megsemmisülése a teljes ellátási lánc végét jelenti.

2024.02.08 09:04MTI

A hatóságok hat embert vettek őrizetbe és százakat megbírságoltak szerdán a spanyolországi gazdatüntetések második napján.

A komolyabb incidensek a granadai agglomerációban található Santa Fé közelében történtek, ahol a csendőrök az engedély nélküli tiltakozó akció leállítására, a fogalmi akadály megszüntetésére szólítottak fel. Három embert hatóság elleni erőszak, hármat pedig engedetlenség miatt vettek őrizetbe.

Mivel az útlezárások, forgalomlassító megmozdulások többségét nem jelentették be, a hatóságok országszerte százakat bírságoltak meg.

Feszült pillanatok alakultak ki a csendőrökkel a kelet-spanyolországi Castellónban, ahol a kikötőbe vezető utat blokkolták a gazdák meggyújtott gumiabroncsokkal. A csendőrség itt feloszlatta a megmozdulást.

Az alulról szerveződő, egyéni kezdeményezésekből induló akcióban szerdán is több nagyváros bevezető útjai zárták el időszakosan traktorosok. Hatalmas torlódások alakultak ki Katalónia, Valencia, Kasztília-La Mancha, Andalúzia, Aragón, Murcia, Extremadura tartományok legfontosabb közlekedési útvonalain.

Kilencórányi lassított haladással az autópályán, a katalán gazdák 1250 traktorból álló menetei késő délután érték el Barcelona városát. A járművek a belváros főútjain parkoltak le.

A tiltakozók a katalán kormányzati palota előtt egy koporsót helyeztek el, ezzel jelezve, hogy a gazdálkodók megsemmisülése a teljes ellátási lánc végét jelenti.

Képviselőik 16 fős csoportját Pere Aragonés katalán elnök fogadta.

"Ezek jogos követelések egy nagyon nehéz időket átélő ágazattól. Úgy érzik, hogy lehet jobban csinálni a dolgokat, hogy az árak nem igazságosak, hogy a bürokrácia megfojtja őket" - fogalmazott a találkozót követő esti sajtótájékoztatón David Mascort, a tartományi kormány vidékpolitikai tárcavezetője, hangsúlyozva, hogy a gazdák követeléseit a katalán kormány "magáénak érzi".

Mint mondta, abban állapodtak meg, hogy egy héten belül újra találkoznak, és pontról pontra elemzik a felmerült kérdéseket. Engedélyezte továbbá, hogy a traktorok éjszakára a városban maradjanak.

A gazdatüntetések a spanyol parlamentben is napirendre kerültek, amelyben Pedro Sánchez miniszterelnök ellenzéki kérdésekre válaszolva ígéretet tett az élelmiszerlánc-törvény megerősítésére, a veszteséges értékesítés kiküszöbölésére és a viszonosság elvének megvalósítására a külföldi termékek behozatali feltételei között.

A kormány "szavakban és tettekben is a vidék mellett van" - jelentette ki.

A közúti forgalmat akadályozó megmozdulások miatt a közlekedési minisztériumhoz fordult a Spanyol Teherszállító Szervezetek Nemzeti szövetsége (Fenadismer) és a Spanyol Teherszállítási Szövetség (CETM). Emellett arra kérték a gazdákat, hogy ne ejtsék "túszul" a közúti szállítást, mert annak a legnagyobb vesztesei a fuvarozók, a cégek, az egyéni vállalkozók és a sofőrök lesznek.

A tüntetések csütörtökön is folytatódnak, mivel a három legnagyobb érdekképviselet, a COAG, az UPA és az ASAJA már korábban az utakra hívta a gazdákat erre az időpontra, február 21-ére pedig a spanyol agrárminisztérium épületéhez szerveznek tüntetést.

Múlt héten közreadott kiáltványukban tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normáknak.

Mint írták, az európai és a spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.