Világvége

Hatalmas erdőtűz tombol Chilében, még Szijjártó is kifejezte Magyarország együttérzését

A Chile Valparaíso megyéjében pénteken délután kezdődött erdőtűz a közelben található településekre is átterjedt.

2024.02.06 13:54MTI

Magyarország együttérzését fejezte ki chilei kollégájának a valparaísói erdőtűz áldozatai és családtagjai iránt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Alberto van Klaveren Stork chilei külügyminiszternek címzett - az MTI-hez is eljuttatott levelében - a magyar tárcavezető azt írta, nagy megdöbbenéssel értesült a pusztító valparaísói tűzről, amely rendkívüli emberéleteket követelt, és súlyos anyagi és természeti károkat okozott.

"Hadd fejezzem ki Magyarország szolidaritását ebben a nehéz helyzetben önöknek, és mindenekelőtt az áldozatoknak és családtagjaiknak, valamint Chile polgárainak" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elismerését fejezte ki a lángok ellen hősiesen küzdő tűzoltóságnak és katonaságnak a civilek védelmében tett erőfeszítéseikért.

"Gondolataim és imáim azokkal vannak, akik veszteségeket szenvedtek, kívánok nekik minden erőt ennek a tragédiának a feldolgozásához" - zárta levelét Szijjártó Péter.

A Chile Valparaíso megyéjében pénteken délután kezdődött erdőtűz a közelben található településekre is átterjedt, vasárnap délelőttre a jelentős természeti káron túl számos emberáldozatot követelt. A beszámolók szerint már jóval 100 feletti az elhunytak száma és óriási anyagi károk keletkeztek. Gabriel Boric elnök a 2010. évi februári földrengéshez hasonlította a tűzvész következményének mértékét és a tűz megfékezése után kezdődő helyreállítást, és 2 napos nemzeti gyászt hirdetett.

A tárca közlése szerint az oltási és mentési munkálatokat a chilei Katasztrófavédelmi és -megelőzési Államtitkárság koordinálja (SENAPRA), ugyanakkor a Külügyminisztériumban is létrejött egy válságstáb Alberto van Klaveren Stork miniszter vezetésével. A SENAPRA megkezdte annak a listának az összeállítását, melynek biztosításához Chile nemzetközi segítséget fog kérni. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa készen áll a kérés fogadására.

A latin-amerikai országok mellett már Ferenc pápa is szolidaritását fejezte ki a chilei népnek a természeti katasztrófában elszenvedett veszteségekért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.