Háború

Felvette a betiltott terrorszervezetek listájára a Wagner csoportot a brit kormány

Amiért terrorcselekmények előkészítését célzó tevékenységet is folytatott Ukrajnában és máshol, ellenfelei megfélemlítése végett.

2023.09.16 18:12MTI

Felvette a terrorszervezetnek minősített és ezért Nagy-Britanniában betiltott szerveződések listájára az orosz Wagner zsoldoscsoportot a brit kormány.

A londoni belügyminisztérium hivatalos pénteki tájékoztatása szerint a csoport az orosz állam nevében tevékenykedő, Oroszország politikai céljainak előmozdítására törekvő rosszakaratú katonai erő, amely súlyos erőszakcselekményeket követett el az ukrán hadsereg és a polgári lakosság ellen.

A tárca indoklása szerint a Wagner csoport terrorcselekmények előkészítését célzó tevékenységet is folytatott Ukrajnában és máshol, ellenfelei megfélemlítése végett.

A brit belügyminisztérium tájékoztatója kiemeli, hogy a szervezet Ukrajnán kívül számos egyéb hadműveleti területen, köztük Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Líbiában, Mozambikban és Maliban is jelen van.

A minisztériumi bejelentés szerint a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján péntektől Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, ha valaki a Wagner csoport tagja, vagy aktívan támogatja a szerveződést.

E bűncselekmények elkövetőire 14 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A törvény meghatározása szerint azok is bűncselekményt követnek el, akik nyilvánosan olyan öltözetet viselnek, vagy olyan tárgyakat - zászlókat, logókat - hordoznak látható módon, amelyek felvetik annak gyanúját, hogy az illető valamely betiltott szerveződés tagja vagy támogatója.

A brit terrorellenes törvény alapján betiltott szerveződések listáján a Wagnerrel együtt 79 szervezet neve szerepel.

Köztük van mások mellett a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász, az Iránnal szövetséges Hezbollah libanoni síita milícia, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet, a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint a National Action nevű - a brit kormány meghatározása szerint virulensen rasszista, antiszemita és homofób - brit újnáci csoportosulás.

A Wagner csoportot rövid júniusi lázadása miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök árulónak minősítette. A szervezet vezetője, Jevgenyij Prigozsin és több tisztje augusztus 23-án repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.

Prigozsin ellen Nagy-Britannia már 2020-ban szankciókat vezetett be, tavaly pedig e büntetőintézkedéseket az egész Wagner csoportra kiterjesztette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.