Katasztrófavédelem

Természeti katasztrófák előrejelzésére kifejlesztett rendszert vezetnek be Horvátországban

Az eszköz veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén.

2023.06.01 06:30MTI

Korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK) bevezetését jelentette be szerdán Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban. Az eszköz veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén.

A tárcavezető kiemelte: a SRUUK szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap a telefonjára. Fontos, hogy az emberek tudják: tesztelésről van szó, mert nincs más módja annak, hogy kiderüljön, működik-e rendszer - húzta alá.

Rámutatott: hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvát pedig ezek kombinációja. A horvát hálózati tevékenységeket szabályozó ügynökséggel (HAKOM) együttműködve, valamint az EU irányelveinek megfelelően fejlesztették ki, hogy megakadályozzák az adatok jogosulatlan felhasználását - tette hozzá.

Jelezte: a SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni.

A geolokációs (GPS) rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját - magyarázta a miniszter.

"Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is" - mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.

A miniszter közölte: a rendszer bevezetése uniós követelmény, és az üzeneteket a Horvátország területén tartózkodó külföldiek is megkapják. A SRUUK kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került, amelyhez Brüsszel 7,1 millió euróval járult hozzá.

Bozinovic úgy értékelte: a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer hozzájárul Horvátország biztonságos turisztikai célponttá válásához is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.