Illegális bevándorlás

Uniós szóvivő: az EU új migrációs paktuma nem írná elő migránsok kötelező elosztását

Az Európai Bizottság javaslatai alapján a tagállamok jelenleg a kötelező szolidaritás formáiról tárgyalnak.

2023.05.27 10:14MTI

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma reformjának tervezetében az Európai Bizottság nem a migránsok kötelező tagországok közötti elosztását, hanem a migráció frontországai számára a többi tagország részéről kötelező szolidaritásvállalást javasol - közölte Anitta Hipper, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Az uniós szóvivő a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság javaslatai alapján a tagállamok jelenleg a kötelező szolidaritás formáiról tárgyalnak.

"A migráció uniós frontországainak szüksége van erre a támogatásra" - fogalmazott Hipper, majd hozzátette: a tárgyalás alatt álló tervezet a többi tagország számára lehetőséget biztosít arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa "nagyon világosan kijelentette, hogy kötelező szolidaritásról van szó, és ezt mondjuk mi is" - mondta a szóvivő, aki megerősítette: a szolidaritás formáiról még zajlik a vita.

A tervezet nem a migránsok tagállamok közötti kötelező elosztása mechanizmusának bevezetéséről, hanem a szolidaritás kötelező vállalásáról szól - tette hozzá.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a sajtótájékoztatón közölte, az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformtervezetében az olvasható, hogy az unió milyen eszközökkel támogatja a migráció frontvonalában található tagországokat a kihívások kezelésében. A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, melyek területére, és ezzel az EU területére a migránsok megérkeznek - tette hozzá Mamer.

Az EU új migrációs és menekültügyi paktumának részleteit ismerő uniós források szerint az új jogszabály előírná, hogy azok a tagországok, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránst, 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes bevándorló elutasítása fejében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.