Gazdaság

Kína jelentős mennyiségű aranyra bukkant

Az ország legnagyobb egyedi nemesfém-lelőhelyének gazdasági értéke közel 28,5 milliárd dollárra becsülhető

2023.05.21 06:27ma.hu

A kínai állami aranytermelő Shandong Gold Mining pénteken bejelentette, hogy ellenőrző részvényese további 200 tonna aranykészletet fedezett fel a kelet-kínai Shandong tartományban, Laizhouban található Xiling aranybányában.

A felfedezéssel a bánya összesített kumulatív aranytartaléka 580 tonnára emelkedett, így ez az ország legnagyobb nemesfém-lelőhelye, amelynek becsült gazdasági értéke 200 milliárd jüan (28,5 milliárd dollár).

A Xiling aranybánya közel 2000 méter hosszú és valamivel több mint 2000 méter széles, maximális rétegvastagsága 62,35 méter. Az aranyérc sűrűsége átlagosan 4,26 gramm arany/tonna. A lelőhely a becslések szerint napi 10 000 tonna aranyércet képes termelni a következő 30 évben.

"Több mint 180 furatot fúrtunk 300 000 méteren keresztül. Az egyik fúrás 4 006,17 méter mély, ami precedens értékű a kis átmérőjű fúrások között hazánkban" - mondta a felfedezésről Feng Tao, a bányát birtokló Shandong Gold Group vezérigazgató-helyettese.

Márciusban Kína egy hatalmas, közel 50 tonnás tartalékkal rendelkező aranylelőhely felfedezéséről számolt be, amelynek értékét mintegy 3 milliárd dollárra becsülték. A felfedezés a szintén Shandong tartományban található Rushan vidéki városban történt.

Az északkeleti Shandong régió ad otthont Kína legnagyobb aranybánya-készleteinek, országszerte a legnagyobb aranykitermeléssel és lelőhelyekkel a China Gold Association szerint.

Az idei év első negyedévében Kína állítólag 84,97 tonna nyersaranyat termelt, ami 1,88%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Eközben az ország aranyfelhasználása valamivel több mint 291 tonnát ért el, ami 12%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.