Katasztrófa

A Nepálban lezuhant utasszállító pilótája a baleset előtt hajtóműproblémákra panaszkodott

A pilóta azt kifogásolta, hogy a hajtóművek nem termelnek energiát.

2023.02.15 16:47MTI

Hajtóműproblémákra panaszkodott a január közepén Nepálban lezuhant utasszállító repülőgép pilótája a baleset előtt - derült ki az előzetes vizsgálati jelentésből szerdán.

A pilóta azt kifogásolta, hogy a hajtóművek nem termelnek energiát. A jelentés szerint a repülőgépet vezető pilóta a lezuhanás előtt átadta az irányítást a másodpilótának.

A vizsgálóbizottság február végén nyújtja be végleges jelentését az ügyben, a részletek addig még változhatnak.

A szakértői testület korábban jelezte, hogy a műszaki adatokat rögzítő berendezés és a pilótafülkében elhelyezett hangrögzítő készülék adatainak előzetes kiértékelése alapján a repülőgép hajtóművei ki voltak kapcsolva, vagyis úgynevezett vitorlázó üzemmódban volt, s ez idézhette elő a balesetet. Egy szakértő akkor azt mondta: azért állíthatták vitorlázó üzemmódba a repülőgépet, mert nem volt tolóerő a hajtóműben, vagy nem termelt energiát.

A nepáli Yeti Airlines fővárosból, Katmanduból induló ATR-72-500-as típusú repülőgépe január 15-én zuhant le 72 emberrel a fedélzetén, nem sokkal azelőtt, hogy leszállt volna Pokharában. Ez volt az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb légi katasztrófája Nepálban.

A gépen többek között két gyerek, a legénység négy tagja és tíz külföldi állampolgár utazott. A mentőcsapatok 71 ember holttestét találták meg.

Jóllehet az utóbbi években a nepáli légi közlekedés - részben a turizmusnak köszönhetően - fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.