Háború

Putyin rendeletet írt alá a diákok mozgósítás alóli mentesítéséről

A halasztás az állami egyetemeken és szakiskolákban tanulókra vonatkozik.

2022.09.25 00:51ma.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton halasztást adott az egyetemi és szakközépiskolai hallgatóknak a sorozásra. A lépés három nappal azután történt, hogy Oroszországban bejelentették a tartalékosok részleges mozgósítását.

A Kreml honlapján közzétett elnöki rendelet szerint halasztást kapnak azok a diákok, akik államilag akkreditált szakképző vagy felsőoktatási intézményekben tanulnak. A rendelet csak azokra az állami oktatási intézményekben és kutatóintézetekben tanuló diákokra vonatkozik, akiknek ez "az első ilyen jellegű képzésük".

"Ez a rendelet az aláírásának napjától lép hatályba, és a 2022. szeptember 21-től keletkezett jogviszonyokra vonatkozik" - olvasható a dokumentumban, utalva a részleges mozgósítás meghirdetésének időpontjára.

Korábban szombaton eközben Putyin aláírta az orosz büntető törvénykönyvet módosító új jogszabályt. Azok a katonák, akik fegyveres konfliktus során "önként megadják magukat" az ellenséges erőknek, hazatérésük után akár tíz évre rács mögé kerülhetnek. Az első alkalommal elkövetők azonban elkerülhetik a büntetést, ha megszöknek a fogságból és visszatérnek az egységükhöz. Az új törvény egyéb rendelkezései között szerepel, hogy akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak azok a katonák, akik megtagadják a fegyveres harcokban való részvételt, valamint azok, akik dezertálnak, vagy kitérnek a behívás elől. A háború vagy katonai művelet során elkövetett fosztogatásért akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható.

A védelmi minisztérium korábban közölte, hogy 300 ezer embert kíván aktív szolgálatra besorozni, előnyben részesítve azokat, akik rendelkeznek harci tapasztalattal és az ukrajnai katonai művelethez szükséges szakterületekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.