Baleset

Elfogyott a túrázó apa és fia vize, a hegyimentők, a tűzoltók és a mentők is megindultak értük

A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

2024.07.11 11:40ma.hu

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot elsődlegesen az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták, hogy segélykérés érkezett a Csóványos térségéből. Az elsődleges jelzés alapján egy felnőtt férfi 13 éves fiával túráznak, azonban nem érzik jól magukat, a kisfiú kifejezetten rosszul van - írta a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat Facebook-oldalán.

A hegyimentő szolgálat ügyeletese azonnal riasztotta a készenlétben lévő állományt és két hegyimentő terepjáróval azonnal elindult Csóványos felé a szokolyai bázisról. Az ügyeletes közben egyeztetett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával, valamint készenlétbe helyezte magát a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is. Az ügyeletes kérésére az Országos Mentőszolgálat esetkocsija pedig elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A riasztást követően 40 perccel később a hegyimentők már a Csóványoson voltak, ahol találkoztak a bajbajutott túrázókkal. A férfi elmondta, hogy Márianosztra felől túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén a fia kezdett nagyon rosszul lenni, a vizük is elfogyott. A további úton is, a kaldera kopasz napsütötte szikláin csak rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők adtak nekik inni, majd tájékoztatták a hegyimentő ügyeletet, hogy további segítségre nincsen szükség, speciális mentést nem kell végezni, hanem terepjáróval elszállítják őket a Királyréti Csemege Büfé előtt várakozó mentőhöz.

További félórás utazás után a hegyimentők megérkeztek Királyrétre, ahol átadták őket az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat már korábban is adott ki figyelmeztetést, valamint tanácsokat a rendkívüli meleggel kapcsolatban. Fontos, hogy a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. A rendkívüli melegben az ideális túrahelyszín az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.