Energiaválság

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Az uniós rendelet szerint az összekapcsolt digitalizált villamosenergia-rendszereket érő kibertámadások okozta ellátási zavarok megelőzése és kezelése nem tekinthető kizárólag nemzeti feladatnak.

2024.06.15 23:27MTI

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

A villamosenergia-hálózatra csatlakoztatott megújuló energiaforrások gyors ütemű elterjedésével egyre nő a csatlakozó eszközök és szereplők száma, ami fokozza a kiberbiztonsági rendszerekkel szembeni kihívásokat - hívja fel a figyelmet közleményében a MEKH.

Az uniós rendelet szerint az összekapcsolt digitalizált villamosenergia-rendszereket érő kibertámadások okozta ellátási zavarok megelőzése és kezelése nem tekinthető kizárólag nemzeti feladatnak. A szabályozás ezért előírja az ellátási lánc biztonságára vonatkozó uniós ajánlások alkalmazását, továbbá olyan egységes, valamennyi tagállamban kötelezően és közvetlenül alkalmazandó követelményeket rögzít, amelyek erősítik a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságát, világosan meghatározzák a különböző érdekelt felek szerepét, felelősségét - ismertette az energiahivatal.

Magyarországon a MEKH látja el a határkeresztező villamosenergia-áramlás kiberbiztonsági szempontjait szabályozó rendeletben rögzített hatósági feladatokat, amelynek keretében intézkedési terv készült az engedélyesek idei felkészülésének támogatására.

A közlemény idézi Szolnoki Évát, a MEKH biztonsági főosztályának vezetőjét, aki hangsúlyozta: a kiberbiztonsági kockázatok megfelelő kezelése elengedhetetlen a villamosenergia-ellátás garantálásához és az ágazat magas szintű kiberbiztonságának biztosításához. A rendelkezések tagállami alkalmazása hozzájárul a kiberbiztonsági kockázatok csökkentéséhez, az összehangolt eljárások pedig hatékony, határokon átívelő együttműködéssel segítik elő a villamosenergia-ellátás fenntartását - emelte ki a biztonsági vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.