Tech

Egy Counter-Strike 2 versenyen az orosz főváros tömegközlekedési rendszerén alapuló pálya szerepelt

Egy orosz videojáték-ipari szervezet vizsgálatot követelt, miután egy terrorizmus témájú többjátékos versenyen egy moszkvai metróállomáson alapuló pálya szerepelt.

2023.11.17 15:15ma.hu

Az egyedi készítésű pályát állítólag a moszkvai közlekedési osztály rendelte meg, és a múlt hétvégén a városvezetés védnöksége alatt megrendezett Counter-Strike 2 verseny egyik fő eleme volt. A fiktív helyszín valós közszolgáltatásokról mintázott látványelemeket használt, köztük a moszkvai elektromos buszokat, a metró belsejét és a navigációs segédeszközöket.

A részletek között néhány poén is szerepelt a közönség számára. Az egyik útbaigazító tábla egy emlékparkba vezető lépcsőre mutatott, amelyet egy olyan férfinak szenteltek, akinek a családneve nagyjából azt jelenti, hogy "Aki dühösen kiabál" - feltehetően azokra a játékosokra utalva, akik rosszul reagálnak egy vesztes meccsre. Egy másik helyszín neve "Old Dedust camping site" volt, ami utalás az eredeti Counter Strike játékra.

A Játékipar Fejlesztéséért Szervezet nevű csoport, amely szakértői véleményt ad a játéktartalmakról, azonban nem látta a térkép vicces oldalát.

A főügyészséghez és az orosz Nyomozó Bizottsághoz benyújtott panasz szerint a szervezet úgy véli, "elfogadhatatlan, hogy a fiatalok számára olyan tartalmakat adnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy terrorista szerepet próbáljanak ki, a terrorizmus növekvő fenyegetése közepette".

A panasz, amelyről a TASZSZ szerdán számolt be, arra utalt, hogy a moszkvai tömegközlekedési rendszer ismerős látványának használata és az a kinyilvánított szándék, hogy a térképet világszerte megosszák a játékosokkal, rontja a helyzetet. Azt állította, hogy a fiktív "Cybersports" állomás jellegét csak a versenyen fedték fel, annak ellenére, hogy a közlekedési osztály széles körben felhasználta azt az esemény népszerűsítésére.

Oroszországot számos terrortámadás érte a modern időkben, többek között 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben és 2010-ben halálos merényleteket követtek el a moszkvai metróban.

Az orosz hatóságok korábban olyan videojátékokat vettek célkeresztbe, amelyeket terrorizmusra való buzdítással vádoltak, például a 2009-es "Call of Duty: Modern Warfare 2" című lövöldözős játék hírhedt "No Russian" küldetését.

Ebben a küldetésben a játékosok egy CIA beépített ügynököt irányítottak, aki részt vett egy moszkvai repülőtéren civilek lemészárlásában, hogy elnyerje egy terrorista szervezet bizalmát, amelybe be akart épülni. A játékos nem kényszerül arra, hogy nem harcoló személyeket öljön, de a lövöldözés megakadályozására tett kísérlet vagy a reagáló rendfenntartó erők kiiktatásának elmulasztása megszakítja a küldetést.

A kiadó Activision a tartalom miatti felháborodást követően visszatartotta a játék ezen részét az orosz verzióból, elkerülve ezzel a játék teljes betiltását az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.