Időjárás

Meteorológia: az átlagosnál melegebb volt a május

A csapadék nagy része záporokból, zivatarokból hullott, emiatt kisebb területen belül is nagy különbségek alakultak ki a havi csapadékösszegekben.

2024.06.04 10:25MTI

Az idei május középhőmérséklete országos átlagban 17,4 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

A májusról készített összefoglaló szerint a havi középhőmérséklet az ország középső és déli részén sokfelé meghaladta a 18 fokot, másutt síkvidéken többnyire 16-18 fok között volt, míg 15 fok alatti értéket csak a magasabb hegyeken mértek.

A hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 69,6 milliméter volt, ami átlag közeli érték, ugyanis az 1991-2020 közötti évek átlaga 64,5 milliméter.

Hozzátették: a csapadék nagy része záporokból, zivatarokból hullott, emiatt kisebb területen belül is nagy különbségek alakultak ki a havi csapadékösszegekben. A szárazabb helyeken 30 milliméter alatt maradt a havi csapadék, ami többnyire az Alföldön fordult elő. A csapadékos nyugati, délnyugati országrészben viszont nagyobb területen 100 millimétert meghaladó csapadékot mértek májusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.