Életmód

Egy belga étterem a vécéiből és mosdóiból újrahasznosított vizet szolgál fel vendégeinek

Az étterem ásványi anyagokat ad a vízhez, hogy az íze olyan legyen, mint a normál vízé.

2023.01.23 14:41ma.hu

Luna Leopold hidrológus egyszer azt mondta: "A víz a legkritikusabb erőforrás-kérdés a mi és gyermekeink életében. A vizeink egészsége a legfőbb mércéje annak, hogyan élünk a Földön". S valóban, a vízzel való takarékoskodás gondolata azóta létezik, amióta mi, emberek megértettük, hogy hamarosan "elfogyhat". 

Nemcsak Leopold, hanem világszerte számos környezetvédelmi aktivista hívja fel a figyelmet az újrahasznosítás és a szennyvíz újrafelhasználásának jelentőségére a környezet érdekében. Bár nem hangzik étvágygerjesztően a "WC-ből a csapba" nevezett folyamat, de a közvetlen ivóvíz célú újrafelhasználás (DPR) felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat, amikor az ivóvíz szűkössé válik, emiatt egyre vonzóbb a települések számára. Texasban legális, Arizonában pedig eseti alapon engedélyezett. Több más államban is folyamatban van a legalizálására vonatkozó szabályozás kidolgozása, többek között Kaliforniában, Coloradóban és Floridában.

Úgy tűnik, hogy most egy belga étterem tűzte ki célul, hogy részt vegyen ezekben a környezetvédelmi tevékenységekben. Az étterem a vécékből és mosdókagylókból származó újrahasznosított ivóvizet ingyenesen biztosítja a vendégeknek.

Az Oddity Central szerint a belgiumi Kuurne településen található Gust'eaux étterem WC-vizet szolgál fel vendégeinek. Az ivóvíznek viszont pontosan olyan íze van, mint a hagyományos víznek, és nincs szaga vagy színe. A Gust'eaux átfogó, ötlépcsős szűrési technikája lehetővé teszi, hogy a szennyvizet tiszta ivóvízzé alakítsa át, mindössze a vendégeknek való felszolgálása előtt ásványi anyagokkal kell kiegészíteni.

Azok számára, akik összerezzenek a szennyvíz ivásától, fontos kiemelni, hogy az egyedülálló víz-újrahasznosító rendszert először vegyszeresen kezelik. Ezt követően a víz egy részét összekeverik a tárolt csapadékkal, a maradékot pedig alaposan megtisztítják. A végeredmény a csapvíztől nem nagyon eltérő állagú és ízű, fogyasztható szennyvíz.

A Gust'eaux étterem nagymértékben használja a visszanyert WC-vizet. Az ingyenes ivóvíztől kezdve a kávén át a sörig mindenre használható.

A rendhagyó étterem képviselője szerint "Az így keletkező víz túl tiszta ahhoz, hogy iható legyen, ezért ásványi anyagokat adunk hozzá, hogy egészségesebbé tegyük". Bár ezzel a víztisztító módszert régóta messzi közösségek és települések ivóvízzel való ellátására használják, egyesek még mindig idegenkednek tőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.