Szappanopera

A Kúria a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött

Karácsony Gergely szerint Vitézy nem tud belenyugodni a vereségébe.

2024.07.07 20:00ma.hu

Miután pénteken az Alkotmánybíróság (Ab) utasította a Kúriát, hogy rendelje el az összes szavazat újraszámlálását, megsemmisítette a Kúria június 26-i döntését, amely helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, mi szerint a választást Karácsony Gergely nyerte.
Karácsony az Alkotmánybíróság döntésére reagálva úgy fogalmazott: Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe.

A Kúria megvizsgálva és értékelve a felmerült bizonyítékokat, különösen az NVB határozata szerinti újraszámolás eredményét, megállapította, hogy azok alátámasztják azt a feltételezést és következtetést, miszerint az összes budapesti szavazókörben előfordulhat emberi tévedés, hibázás lehetősége - mint például tévesen minősítettek és összesítettek érvényes szavazatokat, figyelemmel arra is, hogy a érvényessé nyilvánított szavazatok (kb. harmincszorosa az eddig újraszámolt szavazatoknak) között is nagy számban fordulhatnak elő érvénytelen szavazatok, különös tekintettel a szavazatszámláló bizottság eltérő értékelési gyakorlatára.

A Kúria ma a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken. Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is - persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő - írta Vitézy Dávid posztjában.

Magyar György ügyvéd, az ellenzéki előválasztásokat is bonyolító Civil Választási Bizottság elnöke írja friss blogbejegyzésében:

"Hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlálását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta. (...)  A fair végeredmény - akkor is, ha ez többletmunkával és költséggel jár - csupán az összes voks újraszámolását követően állapítható meg."

Maximálisan egyetértek vele. És immár a Kúria is - tette hozzá.

Majd így folytatta:

A Karácsony Gergely által a legutóbbi döntéskor független magyar bíróságként aposztrofált Kúria ugyanis mai döntésében a következőket írja:

„[62] A Kúria megvizsgálva és értékelve a felmerült bizonyítékokat, különösen az NVB határozata szerinti újraszámolás eredményét, megállapította, hogy azok alátámasztják azt a feltételezést és következtetést, miszerint az összes budapesti szavazókörben előfordulhat emberi tévedés, hibázás lehetősége okán: tévesen minősítettek és összesítettek érvényes szavazatokat, figyelemmel arra is, hogy a érvényessé nyilvánított szavazatok (kb. harmincszorosa az eddig újraszámolt szavazatoknak) között is nagy számban fordulhatnak elő érvénytelen szavazatok, különös tekintettel a szavazatszámláló bizottság eltérő értékelési gyakorlatára.

[63] A demokratikus választás tisztaságának megóvása, az aggálytalan szavazatszámlálás, a főpolgármester-választás eredményének jogszerű és végleges lezárása érdekében, a jelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség (0,005 ezrelék) miatt is a Kúria megítélése szerint szükséges az érvényes szavazatok újraszámlálása és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott – esetleges módosított eredmény szerinti tartalommal történő – megállapítása.”

Természetesen látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés, de a fentiek alapján mindenki számára józanul belátható, miért indokolt a teljes újraszámlálás.

A szavazólapokat a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik. Bízom benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni. Kérem, a köztisztviselők mellett a pártok delegáltjai is legyen jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével. Az összes parlamenti párt delegáltjaival működő NVB felelőssége, hogy a Kúria és a törvények által az újraszámlálás felügyeletére kijelölt szervként megkérdőjelezhetetlen módon gondoskodjon a lebonyolításról.

Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét. Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.