Kormány

Orbán Viktor: hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány eseményén, a szervezet harmincéves évfordulójának apropóján rendezett Szuverenitás konferencián mondott beszédet a miniszterelnök.

2023.11.13 11:34MTI

A Századvég létrejöttének célja a szabad élet volt

A Bibó-kollégium "a szabadság kis szigete" volt, de ez kevés volt, hiszen a végcél a szabad élet, nem pedig egy szabad egyetemi öt év volt, ezért jött létre a Századvég - mondta a miniszterelnök a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány hétfői tanácskozásán.

A Szuverenitás konferencián tartott beszédében Orbán Viktor a Századvég alapításáról kifejtette: "azt akartuk, hogy a kommunisták bukjanak meg, a szovjetek húzzanak el, és azt gondoltuk, hogy második lépésnek" a Bibó István Szakkollégium után éppen jó lesz egy folyóirat. Így jött létre a Századvég folyóirat, abból a gondolatból kiindulva, hogy "a szabad élet a szabad beszéddel, a szabad beszéd pedig a szabad írással kezdődik" - fogalmazott a kormányfő.

Azt mondta: "ha leírtuk, akkor majd terjed", és a szabadság újabb szabadságot és újabb szabad embereket szül; ez volt a Századvég megalakulásának filozófiája.

Orbán Viktor kitért arra: megkülönböztette őket az akkortájt szerveződő többi ellenzéki mozgolódástól, hogy "mi voltunk a legtapasztalatlanabbak", valamint "mi voltunk a legradikálisabbak".

A Századvég folyóirat elindítása nélkül nem lenne szuverén Magyarország

A Századvég folyóirat elindítása annak a radikális bejelentése volt, hogy van egy nemzedék, amelyik szerint nemcsak változások kellenek, hanem lesznek is; Századvég nélkül nem lenne Fidesz és szuverén Magyarország sem - jelentette ki a miniszterelnök.

A Századvég megalapításának története a szív és a hazaszeretet története volt, és szeretném, ha az is maradna - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: egy ilyen folyóiratot alapítani maga volt a radikalizmus, a Századvég elindítása annak a radikális bejelentése volt, hogy van itt egy nemzedék, amelyik szerint nemcsak változások kellenek, hanem "egyenesen lesznek is, radikális változások lesznek".

Kiemelte: akkor még Soros Györggyel "egy malomban" őröltek, mert ő sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot, ezért segítette az antikommunista kezdeményezéseket. "Azt, hogy a kommunisták és a szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, az még nem volt világos ebben az időszakban, akkor ezt még nem tudhattuk. Ma már előrébb vagyunk, ma már nem titkolja a terveit, ismerjük a Soros-tervet is, bedöntötte az angol fontot, migránsokkal árasztja el Európát, nyíltan vallja, hogy meg kell szüntetni a nemzeti határokat, vagyis meg kell fosztani az európai országokat a szuverenitásuktól" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Századvég egy polgári kutatóközpont, amely minket támogat

A Századvégre azért volt szükség, mert kellett egy intellektuális műhely, "kellett egy polgári kutatóközpont, amely minket támogat" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: 1993-ban mindenki számára világos volt, hogy "Fidesz az van, és lesz is", de egy intellektuálisan is komoly kihívás érte őket, amikor visszajöttek a kommunisták. "Az egész történetben - ami intellektuálisan még nehezebbé tette a helyzetünket - az volt az igazi csavar, hogy a szabadságpárti liberálisok nyitották ki azt az ajtót", amelyen keresztül bejöttek - mondta.

Hangsúlyozta: ez senkit se döbbent itt meg, mert Nyugat-Európában már az a természetes, hogy "a liberálisok az új kommunisták", azonban '93-94-ben nagy megdöbbenést keltett, "morális megrázkódtatást okozott", megrengette az egész magyar politikai rendszert, mert "akkor még a jóérzésű emberek legalábbis furcsállták az ilyesmit".

Emlékeztetett: ezért "meg kellett erősödnünk", kellett egy intellektuális műhely, és így jött létre a Századvég tudásközpontja 30 évvel ezelőtt.

Ma Magyarország az európai emberek hangja

Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak, de itt az ideje, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta: van egy, valóságos súlyát meghaladó befolyása Magyarországnak a nemzetközi politikában, és ennek az az oka, hogy ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a véleményüket, és nem pedig a saját nyilvánosságrendszerükön keresztül.

Kijelentette: ideje, hogy nyugaton is megtanulják, hogy "hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul". "Itt az idő, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket" - hangsúlyozta.

Értékelése szerint a múlt század a nemzeti szuverenitás elvesztéséről, a századvég a visszaszerzéséről, a mostani évtized pedig a szuverenitás megtartásáról szól. Hozzátette: a Magyarország szuverenitásáért folytatott küzdelemben továbbra is számítanak a Századvég segítségére, különösen a fiatalokéra. Mi megszereztük a szuverenitást, most a fiatalokon a sor, hogy meg is tartsák ezt - mondta a kormányfő.

Magyarország szuverenitása csak a magyarok érdeke

Az, hogy Magyarország szuverén maradjon, "csak és kizárólag nekünk, magyaroknak az érdekünk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Beszédében Orbán Viktor kifejtette: "a bennünket körülvevő világnak nem érdeke, hogy Magyarország szuverén ország maradjon, a bennünket körülvevő világ magyarországi embereinek sem érdeke, hiába magyarok, nem érdekük, hogy Magyarország szuverén maradjon, jobban járnak, ha elveszítjük részlegesen vagy teljesen a szuverenitásunkat". Mindig lesznek olyan erők, amelyek folyamatosan ostromolni fogják a szuverenitás védvonalait - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország addig nem lesz szuverén, amíg "liberális hegemónia uralja a közgondolkodást". Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé, éppen ellenkezőleg, "mi azt akarjuk, hogy Magyarországon pluralizmus legyen" - mondta Orbán Viktor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.