Természetvédelem-díj

A Duna-Dráva Nemzeti Park versenyzője nyerte el az idei Ifjú Kócsagőr Program fődíját

A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

2023.09.23 21:30MTI

Schlitt Bence és mentora, Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vehette át a Tutajos és a Matula díjat az Ifjú Kócsagőr Program pénteki díjátadóján. További nyereményük egy ötnapos tanulmányút a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban - tájékoztatta az Agrárminisztérium pénteken az MTI-t.

Mint felidézik, a tizedik éve meghirdetett országos vetélkedőn idén ötvenen kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

A területi döntők során dőlt el, kik vehettek részt a Hortobágyi Nemzeti Park területein szeptember 20. és 22. között tartott országos döntőben - hangsúlyozták a közleményben.

Mint írják, a döntőben tíz hazai nemzeti park igazgatóság kócsagőrei mérték össze tudásukat. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tennie a résztvevőknek.

A nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot kéthetes szakmai gyakorlata tapasztalatairól, majd mindannyian - egy számukra készített - könnyített természetőri vizsgát tettek.

A következő napon különféle terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt ahol nagytestű fűevőkről, pásztorhagyományokról esett szó, vagy megelevenedtek az őszi madárvonulás nagy tömegeket képviselő fajai, volt, ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett és fokozottan védett lepkefajok előfordulására utaló nyomok keresését kellett elvégezni vagy rágásnyomokat megfigyelni. A hatósági feladatokat védett területen kutatási célú madárgyűrűzést megzavaró személy, vagy szabályosan kerékpározók, esetleg illegális sátrazók helyszíni ellenőrzése jelentette - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.