Konfliktus

Benkő Tibor: Magyarországnak nincs szüksége NATO-erősítésre az ukrán patthelyzet ellenére

Budapest továbbra is ellenzi Ukrajna NATO-törekvéseit, mivel Kijev lépéseit "elfogadhatatlannak" tartja a szövetség számára.

2022.01.30 09:12ma.hu

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt.

Részleteket az amerikai elnök nem közölt, csak annyit mondott helyi idő szerint péntek este a marylandi Andrews légitámaszponton, hogy "nem túl sok" katonáról lenne szó. Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat.

Magyarország nem igényli

Az ukrán válság miatt Magyarországot közvetlen veszély nem fenyegeti – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy más államokkal ellentétben Magyarország nem igényli, hogy ide NATO megerősítő erők jöjjenek. Benkő Tibor elmondta: a honvédség értékelése szerint az ukrán határ menti orosz haderőátcsoportosítások nem utalnak arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket abban az esetben, ha a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai válság miatt.

Donald Trump volt amerikai elnök viszont egy pénteki interjúban arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak részt kellene-e vennie az ukrán-orosz határon kialakult feszültség rendezésében, azt felelte, hogy ez "európai probléma". Megjegyezte, hogy meglátása szerint Oroszország teljes kontroll alatt tartja Németországot az energiafüggőség miatt. Hozzátette azt is, hogy szerinte Németország "fehér zászlót lengetve" megadta magát Oroszországnak az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel, amelynek terve Trump szerint "egy katasztrófa".

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este, külföldi újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén a többi között arról beszélt, hogy nem kell "pánikot kelteni" Ukrajna esetleges megtámadása okán. Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő pedig - szintén pénteken - telefonon egyeztetve azt hangsúlyozta, hogy enyhíteni kell az Ukrajna körül kialakult feszültséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.