Üzemanyag-ellátás

KSH: a benzin 16, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 594 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél.

2024.06.09 18:14MTI

A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 2,6 százalékkal, azaz 16 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 601 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 591 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 603 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,3 százalékkal, azaz 2 forinttal volt ennél alacsonyabb - közölte pénteken kísérleti statisztikája alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagáregyformán, 5 forinttal nőtt.

A gázolaj magyarországi átlagára nem változott az előző héthez képest. A régiós átlagár 6 forinttal, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 7 forinttal növekedett.

A KSH közölte: a legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 7 forinttal.

Szlovéniában a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10 százalékkal maradt el a magyartól. Bulgáriában pedig az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb.

A dízelolaj heti átlagára Ausztriában és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Magyarország kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Szerbiában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 12 forintos növekedés - jegyezte meg a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.