Ha nem jön be a jóslat, fizetni kell

Boszorkánybírság: Bünti jár a rossz jóslásért

Akár börtönbe is csukhatják azokat a boszorkányokat, akik tévesen jósolják meg ügyfeleiknek a jövőt, kis tévedésért csak pénzbírság jár.

2011.02.09 14:29ma.hu; MTI

Akár börtönbe is kerülhetnek a romániai boszorkányok, ha klienseik azt állítják, nem úgy alakult a jövő, ahogy azt megjövendölték.

A törvény egyelőre még csak terv, de ha a szenátus tagjai után a parlament munkaügyi bizottságának tagjai is elfogadják, az alsóház pedig megszavazza, csak a legjobbak folytathatják a tevékenységüket.

A tervezetben nemcsak ez a szigorítás szerepel, a további pontjai szerint ezentúl csak működési engedéllyel és számlával lehet megmondani a jövőt, de iskolák és templomok közelében még azzal sem.

A román boszik mostanában amúgy sem túl boldogok, mert hiába fogadták el jogszabályilag a tevékenységüket valódi szakmaként, ez adókötelezettséggel is jár, a mostani "bakibünti" pedig még inkább kicsapta a biztosítékot.

Az egyik leghíresebb boszi szerint a hibás jóslatokért ugyanis nem ők a hibások, hanem a kártya, de az ügyfelek is sokszor csalnak, például eltitkolja tényleges életkorát, és későbbi évet diktál be születési dátumként, vagy egyéb személyes adatokban vezeti félre a jóst, aki így a jövőt is más színben látja. Márpedig ezért nem lehet a jósokat megbüntetni - véli Bratara Buzea.

Már csak a felháborodás okát nem értjük: nem látták előre a változtatást?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.