110 illegális transzplantációt hajtottak végre

Román veséket ültettek át illegálisan dél-afrikai orvosok

Vádat emeltek öt dél-afrikai orvos ellen illegális szervátültetés címén: gazdag izraeli állampolgárokba ültették át szegény sorsú román és brazil állampolgárok veséit, írja a Cancan című román napilap.

2010.09.17 10:26manna.ro

A vádlottak között van Richard Friedland, a legjobbnak tartott dél-afrikai magánklinika vezetője is. Az ügyészek azt állítják, a durbani St. Augustine kórházban legalább 110, illegális transzplantációt hajtottak végre 2001 és 2003 között. A sürgős veseátültetésre szoruló izraeli állampolgárok fizettek azért, hogy soron kívül találjanak számukra vesét.

Eleinte szintén Izraelből hozták a veséket, később azonban román és brazil állampolgárok szerveire álltak át, mert míg egy izraelinek húszezer dollárt kellett fizetni egy veséért, addig egy román vagy brazil személy hatezer dollárral is megelégedett.
 
A vádlottakat 109 vádpontban vonják felelősségre, többek között csalás, hamisítás és bűnszervezet működtetése miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.