Sugár Dönci lett a neve

Sugaras teknőst fogadtak örökbe a pénzügyőrök a Szegedi Vadasparkban

Egy rendkívül ritka sugaras teknőst fogadott örökbe a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága szombaton a Szegedi Vadasparkban; a kihalás szélén álló faj egyedei Madagaszkáron őshonosak.

2009.06.06 13:46MTI

Márkus András dandártábornok, regionális parancsnok elmondta: a vámosok sok védett állatot koboznak el a déli határszakaszon, a lefoglalt példányok többsége a Szegedi Vadasparkba kerül.

Az örökbefogadott teknőst - amely a pénzügyőrök gyerekeinek hirdetett pályázaton a Sugár Dönci nevet kapta - tavaly nyáron a röszkei határátkelőhelyen találták meg, számos más egyeddel együtt. Az akkor még féltenyérnyi teknős - amely öt-tízéves lehet - láthatóan jól érzi magát a szintén Madagaszkáron őshonos vöröshasú makik kifutójában, hiszen az elmúlt szűk egy évben több mint kétszeresére nőtt. A sugaras teknős eredeti élőhelye Madagaszkár déli része volt, de ma már az egész szigeten és az ember közvetítésével a környező szigeteken, Mauritiuson és Réunionon is megtalálható. A sugaras teknős Madagaszkár egyetlen szárazföldi teknősfaja, nappal aktív. Az egyik legdíszesebb páncélzatú teknősfaj, amely testtömege 15-20 kilogramm is lehet. Erősen kiemelkedő, sötét hátpáncéljukat világos foltokból sugár irányban kiinduló vonalak díszítik, nevüket is erről kapták. A hímek idősebb korukra akár 80 centiméteres nagyságúra is megnőhetnek, a nőstények valamivel kisebbek.

Forró, száraz bozontos szavannákon élnek, fűfélékkel, gyümölcsökkel, pozsgássokkal táplálkoznak. A sugaras teknősöket húsuk miatt nagy mennyiségben fogják, és egész hajórakományként szállítják el, különösen Délnyugat-Madagaszkárról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.