A náci vezérnek tuljadonítják a műveket

Ki teszi a falára? - Borsos árért vették meg Hitler két akvarelljét

Két, Adolf Hitlernek tulajdonított akvarellt 32 ezer euróért adtak el aukción a bajorországi Nürnbergben szombaton - közölte a nürnbergi Weidler aukciós ház.

2009.04.26 08:43MTI

Az interneten közzétett árverési katalógus szerint a képek aláírással és dátummal vannak ellátva.

A "művészet, antikvitások és más" kategóriában kínált Gehöft (Tanya) és Hofanlage am Fluss (Folyóparti udvarház) című festmények 1914-ben készültek.

Az aukciós ház április 23-i és 25-i árverésén lehetett licitálni a képekre. A kikiáltási ár mindkét akvarellre 3500 euró volt, végül egy magángyűjtő 14 ezer, illetve 18 ezer euróért vásárolta meg - közölte az árverést bonyolító Kerstin Weidler.

A nürnbergi ház 2005-ben már adott el Adolf Hitler által festett képet, akkor az árverést bonyolító Herbert Weidler hangsúlyozta, hogy nem akarnak hasznot húzni a kép eladásából.

A 11 ezer eurós vételárból származó jutalékot a fürthi zsidó múzeumnak adományozták.

Ez az aukció élénk vitát váltott ki a sajtóban, de semmilyen jogi eljárást nem lehetett és ezúttal sem lehet kezdeményezni, mert a festményeken tájképek láthatóak, politikai szimbólum nélkül.

Csütörtökön nagy érdeklődés mellett 95 ezer fontért (mintegy 32 millió forintért) kelt el Nagy-Britanniában Hitler 13 festménye.

A képekért előzőleg csak 6000 font (kétmillió forint) körüli bevételt vártak - számolt be a nyugat-angliai Shropshire-ben lévő Mullock's aukciós ház.

A Ludlow-ban kalapács alá került képek 1908 és 1914 között készültek, többségük akvarell tájkép.

A későbbi náci diktátor eredetileg festő akart lenni, azonban kétszer is sikertelenül próbálkozott bejutni a bécsi művészeti akadémiára.

Nehéz körülmények között tengődő művészként számos tájképet és képeslapot festett.

2006-ban Belgiumban megtalálták a diktátor 21 művét, amelyeket még az első világháború alatt festett. Az akvarelleket Angliában több mint 170 ezer euróért forintért árverezték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.