Heti makronaptár

A kamatdöntésre figyel a piac a héten

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére figyel a piac a jövő héten, emellett kiskereskedelmi és munkaerőpiaci adatok is megjelennek.

2016.07.25 04:30MTI

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes májusi kiskereskedelemi adatokat. Az előzetes számok szerint a nyers adat szerint 6,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés 5,7 százalék volt. Elemzők szerint tartós maradhat a szektor bővülése.

Kedden tartja júliusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Júniusban az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. A döntés után kiadott közleményében az MNB hangsúlyozta, az alapkamat szintje összhangban van a középtávú inflációs céllal, hozzátéve, hogy a tanács - amennyiben szükségesnek ítéli - a jövőben nemhagyományos eszközök alkalmazása mellett is dönthet. Az elemzők közül van aki 2016 végéig, más 2017 végéig számol változatlan alapkamattal.

Csütörtökön teszi közzé a KSH a munkaerőpiaci adatokat az április-júniusi gördülő negyedévre. Március-májusban a foglalkoztatottak száma 4 millió 314 ezer volt, 149 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 116 ezerrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 25 ezerrel bővült. A munkanélküliek száma egy év alatt 69 ezerrel csökkent, és 1,6 százalékponttal, 5,5 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a március-májusi időszakban.

Pénteken közli a statisztikai hivatal a júniusi ipari termelői árakat. Májusban már tizedik hónapja csökkentek az ipari termelői árak, a belföldi értékesítés árainak 4,8 és az exportárak 0,8 százalékos mérséklődésének eredőjeként 2,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt.

Ugyancsak pénteken teszi közzé a KSH a lakásépítések, építési engedélyek 2016. első félévi adatait. Az első negyedévben kevesebb lakás épült, de kétszer annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Januártól március végéig 1407 új lakás épült, 10,5 százalékkal kevesebb, mint egy éve, a kiadott lakásépítési engedélyek száma az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 4765 volt, kétszer annyi, mint az egy évvel korábbi 2381.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.