Új év

Mi tilos és mi kötelező január 1-jén?

Az újévi babonák szerint mindaz, amit az év első napján teszünk, rányomja bélyegét az elkövetkezendő időszakra és 12 hónapon keresztül megismétlődik.

2016.01.01 12:47ma.hu

Az Életszépítők Magazin segítségével nézzük meg, mit szabad vagy nem szabad január elsején tenni, hogy valóban boldog, sikeres és egészséges legyen az új esztendő?

- Ezen a napon baromfihúst és halat nem szabad enni! A baromfi elkaparja a szerencsét, a hal pedig elúsztatja, bár a halról bizonyos helyeken ezzel szemben úgy tartják, hogy a pikkelye bőséget, pénzt hoz. Sertéshúst kell fogyasztani, a disznó ugyanis betúrja hozzánk a szerencsét.
- Újév napján kezdjünk meg egy egész kenyeret, hogy a mindennapi kenyerünk biztosítva legyen.
- Január elsején ne vigyük ki a lakásból a szemetet, mert a szeméttel együtt a szerencsénket is kikukázzuk.
- Nem szabad mosni, teregetni, varrni!
- Újév napján ne adjunk kölcsön semmit, különben veszteséges év elé nézünk.
- Ezen a napon együnk lencsét vagy más apró szemes ételt – bab, mák, rizs –, mert pénzt ígér.
- Férfi lépjen be először a portánkra, mert az szerencsét hoz!
- Ne feküdjünk egész nap, nehogy a lustaság, a betegség, az ágyhoz kötöttség határozza meg az évünket.
- Újév napján kerüljük a viszálykodást, veszekedést, a hangos szót, mert haragot jelent.
- Január elsején nem szabad orvoshoz menni, illetve orvost hívni, különben az évünk betegeskedéssel telik.

Szerencsehozó szimbólumok

freedigitalphotos.net/adam

Patkó: megóv a betegségektől, balszerencsétől, termékenységet biztosít. Ha január elsején van a birtokunkban, szögezzük ki azt védelmi szempontból az ajtófélfára, de ha állatokat tartunk, tegyük a vályúba, hogy megóvjuk őket a betegségektől.

Négylevelű lóhere: a balszerencsét távol tartja, elűzi a bajokat, az ártó lényeket. A mostani hó nélküli napon akár találhatunk is négylevelű lóherét.

Malac: bőséget, gazdagságot ígér, ezért kell az év első napján fogyasztani.

Kéményseprő: mint a tűz őrzői gazdagságot hoznak. Ha kéményseprőt látunk ezen a napon, fogjuk meg a kabátunk gombját! Ha nincs gomb az öltözékünkön, menjünk oda hozzá, és simogassuk meg a bőség reményében.

Kalendárium fokhagymából

Évszázadokkal ezelőtt Újév napján fokhagyma kalendáriumot is készítettek, hogy a várható termésről, illetve az arra leginkább befolyással bíró időjárásról némi képet kapjanak. Tizenkét gerezd fokhagymát ültettek sóba, a fokhagymák a hónapokat szimbolizálták. Úgy hitték, hogy amelyik gerezden néhány óra múlva a só megnedvesedik, a gerezdhez tartozó hónap bőséges csapadékot hoz az év során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.