Aukció

Még mindig menő Hitler-festményt venni

Adolf Hitler festmények keltek el egy nürnbergi árverésen. A festményekért 391 ezer eurót (122 millió forintot) fizettek a licitálók a hétvégén.

2015.06.21 17:13MTI

A legnagyobb árat, százezer eurót (31 millió forintot) a bajor Neuschwanstein kastélyt ábrázoló akvarellért fizették ki Kínából. Egy virágcsendéletért pedig 73 ezer eurónál (22,8 millió forintnál) csapott le a kalapács.

A licitálók között kínai, brazil, francia, német befektetők voltak és az Egyesült Arab Emírségekből is akadt érdeklődő - mondta el Kathrin Weidler, az aukciósház képviseletében.

Az A. Hitler aláírással szignált képek 1904 és 1922 között születtek. A náci diktátor festőnek készült, és egy időben utcaképeket ábrázoló festményei eladásából élt. Művészettörténészek szerint Hitler képeinek ugyan nincs különösebb művészi értéke, de az alkotó különleges jelentősége révén történelmi dokumentummá váltak, van kereslet irántuk, és hamisítványok is kerülnek a piacra.

Tavaly novemberben Hitler müncheni anyakönyvi hivatalt ábrázoló akvarellje 130 ezer euróért (mintegy 44 millió forintért) cserélt gazdát szintén a nürnbergi Weidler árverési ház egy aukcióján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.