A brit oldal

Károly és Kamilla nyitotta meg a waterlooi ünnepségsorozatot

A walesi herceg és felesége nyitotta meg szerdán a waterlooi csata 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatot Belgiumban. A régen szembenálló felek leszármazottai békés parolával üdvözölték egymást.

2015.06.17 18:20MTI

A brit trónörökös felavatta az összecsapásokban elesett angol katonák tiszteletére Hougmount-ban emelt emlékművet, és mintegy hétszáz meghívott vendég jelenlétében megnyitotta a Waterloo melletti, újjáépített Hougoumont-udvarházat, amely a Bonaparte Napóleon végső bukásához vezető, 200 évvel ezelőtt, 1815. június 18-án lezajlott waterlooi csata előestéjén lezajlott angol-francia összecsapás emblematikus helyszíne volt.

Hougoumont-nak a Napóleon hadaival szembenálló angol-porosz-holland szövetséges erők négy előretolt állásása egyikeként a csata későbbi kimenetele szempontjából meghatározó jelentősége volt, és a Napóleon-ellenes koalíciós haderőt vezető Wellington herceg stratégiai jelentőségűnek tekintette azt. A kastélyt és a körülötte lévő udvarházat az angol uralkodó körül is szolgálatot teljesítő elitegységek egyike, a Coldstream Gárda, a második brit gyalogos gárdaezred védte azzal a paranccsal, hogy akár az utolsó emberig tartsák állásaikat a rohamozó franciákkal szemben.

Hougoumont-ot és a körülötte lévő gazdasági épületeket az angoloknak óriási emberáldozattal sikerült megtartaniuk. A korabeli feljegyzések szerint az udvarház sorsa néhány angol katonán múlott, akik közül ketten életük feláldozásával védelmezték meg a kastély északi szárnyának bejáratát, bezárva az ajtót a behatolni készülő franciák előtt. A csata során az épületegyüttes nagy része odaveszett, sokáig lakatlan volt, teljes pompájában csak idén, a waterlooi csata 200. évfordulójára állították helyre.

A waterlooi csata előestéjén Hougoumont védelmében folytatott összecsapás emlékét immár kétszáz éve nagy tisztelettel őrzik Nagy-Britanniában. Az újjáépített kastély szerdai megnyitásakor a ma Észak-Angliában állomásozó Coldstream Gárda korabeli vörös egyenruhába öltözött tíz tagja szimbolikusan kinyitotta az újjáépített kastély kapuját.

A szerdai rendezvényen az angol hercegi páron kívül jelen volt Astrid hercegnő, Fülöp, belga király nővére, Péter-Krisztián, holland királyi herceg, valamint a luxemburgi nagyhercegség trónörököse. Ugyancsak meghívott vendégek voltak a waterlooi csatában részt vevő hadvezérek és magas rangú tábornokok leszármazottai is. Wellington mai hercege, Charles Bonaparte herceg, valamint Blücher von Statthalter herceg, a porosz haderők vezetőjének utódja meleg kézfogással üdvözölte egymást.

Facebook esemény

A legendás ütközet 200. évfordulójának emlékünnepségeit Waterlooban hivatalosan Charles Michel belga miniszterelnök nyitja meg csütörtök délelőtt 11 órakor abban az időpontban, amikor az első francia tüzérségi lövedéket kilőtték az angol állásokra.

A grandiózus csatajelenetekben mintegy 5000 korhű jelmezbe öltözött katona küzd majd a harctéren, az ütközet felfokozott légkörének hangulatát 360 ló, csaknem 100 ágyú, valamint a legkorszerűbb fény-és pirotechnikai eszközök segítik majd.

Ezen az estén Luc Petit rendező és dizájner Inferno című, húsz nagyhatású panorámaképpel, különleges fény-és hanghatásokkal kiegészített előadása kerül a közönség elé. A következő estéken már igazi csatajelenetek várják a nézőket, az elsőn június 19-én a waterloo-i csata első részét, a napóleoni haderő támadását játsszák újra, a következő napon, június 20-án pedig az angol-porosz-holland szövetségesek ellentámadása lesz műsoron.

Napközben korabeli haditechnikai érdekességekkel, fegyverekkel, az egykori katonaélet érdekességeivel, a tábori kantin fogásaival ismerkednek meg az érdeklődők.

A bicentenáriumi évfordulós rendezvényekre mintegy 200 ezer látogatót várnak, a programokra az összes jegy már hetekkel ezelőtt elővételben elkelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.