Pedig elég okosak a főzéshez

Csak ezért nem lát csimpánzokat főzni az esőerdőkben

Annak az esélye, hogy az esőerdőben elkészítik Jamie Oliver legújabb receptjét, nem túl nagy, de a csimpánzok is tudnak főzni, ha a szükséges edények kéznél vannak számukra. A kutatások azt mutatják, hogy a majmok elég okosak ahhoz, hogy főzzenek.

2015.06.03 09:32ma.hu
.zazzle.co.nz

A Harvard és Yale egyetem tudósai két éven keresztül kilenc kísérletet végeztek csimpánzokkal a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a csimpánzok képesek arra, hogy eldöntsék, mikor van kész valami és ki tudnak kapcsolni olyan eszközöket, amivel ételt lehet készíteni. Ezenkívül elegendő türelmük van kivárni, míg az étel megfő, ahelyett, hogy megennék nyersen - írja a Proceeding of the Royal Society című folyóirat.

A majmok a vizsgálatok során burgonyát kaptak, amiket két tálba tehettek: az egyik tálban lévő ételt a kutatók kicserélték főtt ételre, a másik tálban lévő étellel pedig nem csináltak semmit.

Miután a  csimpánzok felfedezték, hogy az egyik tálban lévő étel már főtt, a legtöbb esetben úgy döntöttek, hogy az ételt beleteszik a tálba és megvárják, míg főtt burgonyát kapnak. Egyúttal fadarabokat nem dobtak abba a tálba, ahol főttek a dolgok, ami a kutatók szerint azt bizonyítja, hogy a majmok értik, hogy csak ételeket lehet megfőzni.

Mert nem tudnak tüzet csinálni!

Az ok, amiért a majmok nem főznek az, hogy nem tudnak tüzet gyújtani. A kutatók szerint még az is, hogy félnek, hogy más majmok ellopják az ételüket.

A vizsgálat rámutat, hogy a modern ember őse valószínűleg hamar megtanult főzni azután, hogy felfedezte, hogyan kell tüzet csinálni.

whatsonxiamen.com


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.