Egy évre, ideiglenesen

Tartózkodási engedélyt kapott a bőröndben becsempészett kisfiú

Egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban az a nyolcéves afrikai kisfiú, akit két héttel ezelőtt egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart becsempészni egy fiatal nő az egyik észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta területére.

2015.05.21 17:16MTI

A hatóságok a rendkívüli körülményekre hivatkozva adták meg a tartózkodási engedélyt az elefántcsontparti kisfiúnak, aki egyelőre egy gyermekvédelmi intézményben várja, hogy visszatérhessen családjához.

A szülők ügyvédje a spanyol sajtónak beszámolt róla, hogy a család októberben kérvényezte hivatalosan a hatóságoktól, Afrikából Spanyolországba hozhassák a gyermeket, de a kérelmet akkor elutasították, mivel jövedelmük nem érte el a törvényben meghatározott összeget.

Az apa, aki egy mosodában dolgozik Fuerteventura szigetén, 1250 eurót (383 ezer forint) visz haza havonta, a törvényi előírás szerint 81 euróval (24 ezer forint) többre, 1331 euróra lenne szükség a négytagú család eltartásához - tette hozzá.

Az ügyvéd elmondása szerint az apa vallomásából az derült ki, hogy embercsempész-maffia áldozata lett a család. 5000 eurót (1,5 millió forint) fizettek egy bűnbandának, hogy Spanyolországba juttassák a gyereket.

Az embercsempészek azt ígérték: a madridi Barajas reptéren adják át családjának a fiút, de ott az apa hiába várt a megbeszélt időpontban. Ezután azt mondták neki, hogy a Marokkó által körülvett Ceuta enklávé felé viszik a gyereket, ezért az apa Marokkóba utazott.

Csakhogy a határátkelésnél a spanyol hatóságok megtalálták a bőröndbe bújtatott gyereket, majd pedig az apát is őrizetbe vették. A férfi azt állítja: nem tudott róla, hogy bőröndben akarták átcsempészni fiát a határon.

Az ügyben állást foglaltak a spanyol parlamenti pártok is, amelyek mindegyike úgy foglalt állást: meg kell oldani, hogy a család újra együtt lehessen. A családtagok évek óta élnek egymástól elszakítva.

A házaspár, több ezer afrikaihoz hasonlóan, egy jobb élet reményében érkezett Spanyolországba, de négy gyermekük közül csupán az egyiket, egy kislányt sikerült magukkal vinniük, a többieket rokonok gondjaira bízták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.