Daganatos aranyhalat operáltak

A műtét sikerült, a beteg gyógyultan elúszott

Ha egy kutyát, macskát, esetleg tengerimalacot visz valaki az állatorvoshoz, főleg daganatos betegség miatt, azon már aligha akad fenn bárki is. Aranyhallal viszont ritkán találkozunk a műtőben.

2015.05.11 08:02ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/foto76 (Képünk illusztráció!)

A tulajdonosoknak a furcsa, zöld színű dudor tűnt fel az ötéves családi kedvenc kopoltyúja körül, ezért vitték állatorvoshoz, ott pedig kiderült, hogy Montynak rákja van, ráadásul nemcsak a fejénél, hanem az egész hátára is átterjedt már. A legtöbb ember ilyenkor alighanem azt mondaná, hogy a természetre bízza a dolgot, az aranyhal él, ameddig él, aztán kicsit talán megsiratják, és ennyi volt - de Monty tulajdonosai és az állatorvos másképp döntöttek. Igaz, hogy az operáció 200 fontba - több mint 80 ezer forintba - került, aminek az elenyésző töredékéért már új aranyhalat vehettek volna a tulajdonosok, Monty azonban annyira hozzájuk nőtt már, hogy eszükbe sem jutott hagyni őt elpusztulni és lecserélni egy másikra.

A bristoli állatkert szakembereiből és egy speciális állatorvosi csoport tagjaiból álló sebészeti team tehát hozzálátott a műtéthez, ami összesen 45 percet vett igénybe, és amelynek a végén a hal boldogan, és újra egészségesen úszhatott el. A beavatkozást egy vízben oldódó érzéstelenítővel kezdték, a hal ekkor "elaludt", a daganatok eltávolítása közben pedig Monty szemein és kopoltyúján át folyamatosan oxigéndús vizet áramoltattak. "A beteg nagyszerűen viselkedett, a műtét pedig komplikációktól mentesen zajlott az elsőtől az utolsó pillanatig" - lelkendezett Sonya Miles, a Highcroft Állatorvosi Csoport egzotikus állatokra szakosodott orvosa, a sebészcsapat egyik tagja.

Az aranyhalak körülményektől és fajtától függően akár 10-15 évig is elélhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.