"Ilyen még nem volt a világon"

Halott lánya petesejtjéből szülne gyereket az anya

A nő azt állítja, haldokló lánya utolsó kívánságát teljesítené, ha engedélyt kapna rá, hogy az elhunyt petesejtjeiből - melyeket lefagyasztottak - termékenyítenének meg néhányat és megszülhetné a gyereket.

2015.05.08 15:00ma.hu

Jogi csatát indított egy anya, aki négy évvel ezelőtt veszítette el a lányát rákos megbetegedés miatt, de ezidáig nem találtak olyan orvost, aki vállalta volna, hogy lombikban megtermékenyíti és az anya méhébe beülteti a néhai lányától levett és lefagyasztott petesejteket. Az ügy egyedülálló lehet, az orvosok és a jogászok szerint ehhez hasonló kérés - vagy annak teljesítése - nem fordult elő a világon. Az 59 éves nő és 58 éves férje nem vállalták a nevüket, mindössze annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Államok egyik termékenységi klinikáján próbáltak érvényt szerezni az álmuknak.

A házaspár azt mondja, ők valójában csak a lányuk utolsó kívánságát próbálja teljesíteni, a gond csak az, hogy erről egyáltalán nincs semmi hivatalos bizonyíték: mindössze az anya szavaira lehet hagyatkozni, aki azt állítja, lánya néhány hónappal a halála előtt a kórházban kérte őt arra, hogy szülje meg az ő gyermekét.

A 20-as évei végén járó nő akkor fagyasztatta le a petesejtjeit, amikor megtudta, hogy vastagbélrák alakult ki a testében. Tudta, hogy a kemoterápia és a sugárkezelések után nem sok esélye lesz rá, hogy valaha még ép petesejtjei legyenek, ezért a meglévőket még a kezelések megkezdése előtt hibernáltatta, abban a reményben, hogy később ezek segítségével mégis anya lehet. Erre azonban nem kerülhetett sor, szervezete elvesztette a rákkal szemben vívott háborút, és 2011-ben meghalt.

Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Szülei akkor keresték fel a New York-i klinikát, ahol a petesejteket őrzik, de mint kiderült, egyetlen amerikai intézmény sem vállalja a beavatkozást, amelynek a becsült költsége egyébként legfeljebb 93 ezer dollár (25 millió forint). Most néhány más országban működő klinikánál próbálkoznak, de egyelőre mindenütt jogi akadályokba ütközött a házaspár. Egy londoni klinikán például beültetnék a spermadonorral megtermékenyített petesejtet, de a HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority - Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság) nem adta meg az engedélyt, hogy a petesejteket Amerikából Angliába szállítsák.

Elutasításukban arra hivatkoztak, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a házaspár lánya a halála előtt valóban ezt kérte volna. A petesejtek lefagyasztásakor a nő kitöltötte a formanyomtatványt, melyben beleegyezését adta, hogy a sejteket a halála után is tárolhatják a felhasználás érdekében, ám arról nem rendelkezett, hogy pontosan hogyan képzeli el azt a felhasználást - technikailag ez azt jelenti, hogy mégsem érvényes a beleegyezés. Haláláig nem is adott újabb utasításokat, így tényleg csak az a bizonyos kórházi beszélgetés az érv, ami alapján esetleg az anyja kihordhatná és megszülhetné a biológiailag unokájának minősülő gyermeket.

Hogy mi lesz a bizarr eset vége? Ezt még a legtapasztaltabb jogászok sem tudnák megjósolni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.