Még ennyi bacilust egy helyen...!

Szakállasok, vigyázat: több a mocsok az arcszőrzeten, mint a vécében!

Reneszánszát éli a szakállmánia, főként az angolszász területeken, de a világ más részein is, azt azonban csak kevesen sejtik, hogy micsoda baktériumtenyészetet hurcolnak az arcukon!

2015.05.04 12:00ma.hu
Fotó: YouTube

A dús arcszőrzet a viselőinek legtöbbször büszkeséget jelent, ám egy új-mexikói kutatás alapján most egy mikrobiológus arra figyelmeztet, hogy nemcsak előnyei vanak a szakállnak, hanem veszélyei is: a szőrszálakon több baktérium telepedhet meg, mint egy vécében! John Golobic, a Quest Diagnostics mikrobiológusa úgy foglalta össze a tapasztalatokat, hogy "én általában nem szoktam meglepődni, de ez most meglepett".

A kutató több szakállas ember arcszőrzetéről vett mintákat egy vattás pálca segítségével, a legtöbbnél úgy találta, hogy baktériumszám és -fajta szempontjából teljesen átlagos, viszont néhány esetben annyiféle és akkora mennyiségben bújtak meg a baktériumok, ami már egy vécé piszkosságával vetekedett. "Ha ilyen mintákat találtam volna a vízrendszerben, már leállíttattam volna, hogy fertőtlenítsék" - jelentette ki Golobic. "Ezek pont olyan dolgok, mint amiket a fekáliában is találunk" - tette hozzá.

Némileg persze megnyugtató, hogy ez a szint még így is elég alacsony ahhoz, hogy ténylegesen betegséget okozzon, de azért ahhoz már épp elég, hogy zavaró legyen. Ezért a kutató azt javasolja, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a szakállasok a rendszeres szőrtisztításra és persze a kézmosásra is, de mindenekelőtt igyekezzenek távol tartani a kezüket az arcuktól és ne piszkálják a szakállukat, amikor például nagyon elgondolkoznak valamin.

Vagy szabaduljanak meg a dús arcszőrtől...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.