Som-Balogh Edina rajong a halas ételekért

A konyhában csapott össze Michelisz Norbi és a Barátok közt sztárja

Michelisz Norbert magabiztosabban mozog a pilótaülésben mint a konyhában, ám ezúttal az ő főztje nyűgözte le a világ legkeményebb gasztrokritikusait, a kisiskolás fiúkat és lányokat.

2015.05.01 09:00ma.hu

Séfek és hírességek csaptak össze a magyarországi halfogyasztást ösztönző kampány, a Kapj rá! jóvoltából. Bede Róbert és Áman Attila sztárszakácsok magukkal hozták a különleges recepteket, a fogások megvalósításáért azonban két híresség felelt. A busából készült halfasírtok Michelisz Norbert és Som-Balogh Edina serpenyőjében sültek, a finomságokat pedig kisiskolások tesztelték.

Amikor albérletben laktam, időnként nekiálltam főzni magamnak, talán nem is vagyok annyira rossz benne, de most egy profi irányított és ez így mindjárt más” – mondta az autóversenyző, majd azt is elárulta, mi volt a menü. „Áman Attilával akváriumba helyezett, hal alakú fasírtokkal próbáltuk lenyűgözni a kis zsűritagokat, és az értékelésnél kiderült, ezzel azonnal lekenyereztük őket. Tanulság, hogy a tálalással sokat tehetünk azért, hogy közelebb kerüljünk a gyerekek gyomrához.

Az autóversenyző örömmel mozdult ki a komfortzónájából és állt a pult mögé. „Szívesen állok minden olyan kezdeményezés mellé, amely a gyerekeket jó irányba tereli, márpedig az egészséges étkezés – amelynek a hal is az alapja – éppen ilyen” – mondta el Michelisz Norbert.

A WTCC versenyzője rengeteg halat fogyaszt a mindennapokban, sokkal többet, mint a magyarok 4 kilogrammos éves átlaga. És bár utazásai során számtalan halas különlegességgel találkozott már, halból készült fasírt még soha nem került a versenyző tányérjára.

Som-Balogh Edinát egy másik neves séf, Bede Róbert instruálta – csapatuk avokádókrémes fasírttal támadta a gyerekek ízlelőbimbóit. A Barátok köztből ismert színésznőt férje és két éves kisfia, Noel is elkísérte, és a fasírtsütés közben kiderült, náluk egy héten többször is hal a főfogás.

Horgász családban nőttem fel, nem csoda, hogy már kiskorom óta rajongok a halért. Otthon én vagyok a konyhafőnök, de a férjem, Krisztián sokat segít a főzésben. Tudom, hogy a gyerekek általában ódzkodnak a halas fogásoktól, ám mivel nagyon egészségesek, így kisfiamnak is gyakran adok halból készült ételeket, hogy megszeresse az ízét. Fasírt formában még nem találkoztam a busával, de a recept nagyon könnyű, a végeredmény pedig nagyon finom, biztos, hogy Noelnek is elkészítem!” – mondta el a színésznő.

Fotó: Redlemon

Az elkészült busafasírtokat kisiskolás lányok és fiúk kóstolták, majd egyenként zsűrizték a fogásokat. A szigorú plénum nem csak az ízvilágról, de a tálalásról is kritikát mondott, és végül ugyan csak egyetlen ponttal, de a gasztrócsatát a Michelisz-Áman páros nyerte.

Örülök, hogy a legkisebb halevőket is lenyűgöztük ezzel a recepttel. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket ne csak etessük, hanem beszélgessünk is velük az ételekről, mert így táplálkozásukban nagyobb szerephez juthat a halfogyasztás” – mondta el Áman Attila, a Kapj rá! kampány hivatalos séfje.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

A győztes recept: Busa és csirke fasírt, pankó morzsában

Hozzávalók 4 személyre:
· 400 g busafilé, kétszer ledarálva
· 400 g darát csirkemell fié
· 8 szál medvehagyma
· 1 kisebb fej fehérhagyma, kockázva, zsiradékon pirítva
· pankó morzsa a panírozáshoz (fehér kenyérből készült, szárított morzsa)
· só
· 1 tojás (elhagyható)
· növényi olaj (jó hőálló képességű)

Elkészítés:
A csirke és a halhúst megsózzuk, összekeverjük (ha így állni hagyjuk hűtőszekrényben, a hús összeáll, a tojás elhagyható), hozzáadjuk a pirított hagymát és a finomra aprított medvehagymát, a tojást, alaposan összegyúrjuk. A húsmasszából 100 g-os pogácsákat formázunk, pankó morzsába forgatjuk, 180 fokos olajban arany barnára sütjük. Tálalás előtt nedvszívó papíron leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.