Veszélyesek az online babamonitorok

"Kelj fel, kisfiú, a papa keres" - Hacker tört rá az alvó kisgyerekre

"Kelj fel, kisfiú, a papa keres" - szólongatta a hacker a babamonitoron keresztül a 3 éves kisgyereket éjjel, miután sikerült hozzáférnie a rendszerhez és virtuálisan beférkőzött a gyerekszobába.

2015.04.27 08:00ma.hu
Fotó: Mellowmummy (Képünk illusztráció!)

A szülők eleinte azt hitték, csak a kisgyermekük élénk fantáziájának szüleménye a "bácsi, aki éjszaka beszél" hozzá, ám egy éjjelen rájöttek, hogy nagyon is valóságos a hang: a babamonitorból hallatszik. Az ismeretlen férfi épp a 3 éves gyermeket ébresztgette: "Kelj fel, kisfiú, a papa keres" - hallatszott a készülékből, amely nem a hagyományos, csak házon belül működő típus, hanem modernebb változat, amit már az internetre is rá lehet csatlakoztatni. Ezt használta ki a hacker, aki feltörte a rendszert és felkavarta egy család nyugodt életét.

A szülők a CBS New Yorknak beszéltek a velük történt ijesztő esetről, de sem a nevüket nem akarták nyilvánosan elárulni, sem azt, hogy hol laknak - csak sejthető az internetes lap révén, hogy valahol Amerikában, New York államban -, mert attól félnek, hogy a hacker megkeresi őket és további zaklatásoknak eshetnek áldozatul. A szakemberek azonban az eset kapcsán mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha olyan bébiőrt használnak, ami valamilyen informatikai hálózatra - internet, wifi, stb. - kapcsolható, akkor mindenképp ellenőrizzék a biztonsági beállításokat, használjanak összetett, bonyolult jelszót, amit nehezebb kitalálni, és tegyenek meg mindent, hogy megakadályozzák a fentihez hasonló esetek előfordulását.

"Ez tulajdonképp olyan, mintha ön mellett állnának az ön házában" - írta le a dermesztő helyzetet Lance Ulanoff, a Mashable című, digitális médiával foglalkozó hírhonlap vezető tudósítója. Az elmúlt időszakban más alkalommal is történtek már hasonló esetek, múlt novemberben egy orosz weboldalon "élő közvetítés" vált láthatóvá, miután több angliai babamonitort és webkamerát is feltörtek a hackerek, ez év elején pedig egy dada riadt meg, amikor a rábízott kislányt a babamonitoron keresztül egy férfi kezdte szólongatni és azt mondta, hogy "aranyos".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.