Bizarr parfüm holtakból

A mennyország illata - vagy inkább a halálé?!

Bizarr üzletágat indított el egy özvegyasszony, aki eredetileg csak saját magával akart jót tenni, de aztán rájött, hogy más özvegyek is szeretnék megőrizni elhunyt házastársuk illatát.

2015.04.24 22:14ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono (Képünk illusztráció!)

Amikor Katia Apalategui elveszítette a férjét, a gyászoló özvegy azt hitte, már sosem múlik el a bánat, és azon kapta magát, hogy rendszeresen a férje párnáját szagolgatja, hátha így meg tudja őrizni az emlékét. Aztán a gyászból magához térve bizarr ötlet fogant meg benne: mi lenne, ha az elhunytak illatát egy kis üvegcsébe zárhatná, hogy a gyászoló rokonok még egy darabig úgy érezhessék, hogy szerettük nem is távozott el?!

Az elképzelést tett követte, mostanra pedig a nő egy saját céget is alapított, amely a fenti szolgáltatást kínálja a magukra maradt gyászolóknak. Az elhunytak ruháiból, személyes holmijaiból különleges eljárással vonja ki egy francia illatcég az egyedi kompozíciót, és Apalategui szilárdan hisz abban, hogy nemcsak ő szeretné még sokáig szagolgatni az elhunyt férje illatát, hanem más feleségek is könnyebben túl tudnak lépni a gyász időszakán, ha még egy darabig legalább az illatát érezhetnék az elveszített párjuknak.

Az 52 éves nő jelenleg az észak-franciaországi Le Havre Egyetemen dolgozik azon, hogy kitalálja a technikát, amellyel nemcsak "összegyűjteni" lehet bármelyik ember jellegzetes illatát, hanem akár reprodukálni is képesek lehetünk azt. "Nagyon erős kapcsolat van a szaglás és az emlékezés között, ami a fotókkal, videókkal és egyéb emlékekkel együtt vigaszt nyújthat a gyászolóknak" - magyarázza a különös vállalkozás vezetője. A parfümöket kis fiolákba zárva adja át az itt maradt családtagoknak, mindegyik egyedileg készül és nagyjából 170 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

A Le Havre Egyetem vegyésze, Geraldine Savary szerint körülbelül száz illatmolekulát gyűjjtenek össze az elhunyt ruhájából és négy nap alatt készítik el az eredeti illatot. Persze akik idegenkednek a holtak szagolgatásától, azokat is igyekezett megnyugtatni: a későbbiekben akár a szerelmesek közt is nagy divattá nőheti ki magát ez a fajta ajándék, mondjuk Valentin nap alkalmából, vagy ha a szülők és a gyermekek útja elválik, akkor ott is remek fájdalomenyhítő lehet - magyarázta a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.