Veszélyben az érettségi

Kirúgták a gimiből, mert "túl vörös" a haja

Akár az érettségije is ugrik annak a középiskolás lánynak, akit a "túl vörös" haja miatt rúgtak ki az osztályból, két hónappal a végső vizsgák előtt - pedig évek óta ugyanezt a színt viseli a fején.

2015.04.17 16:25ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/alexisdc (Képünk illusztráció!)

Csak egy hetet kapott az élénkvörösre festett hajú 17 éves diáklány - és ebből már négy nap eltelt -, hogy a haja színét megváltoztassa, ellenkező esetben akár az érettségije is veszélybe kerülhet, amihez mindössze két hónap van már csak hátra. Az angliai Carlisle-ban működő Trinity School vezetősége ugyanis a húsvéti szünet után közölte Emily Reay-jel, hogy addig nem vizsgázhat le, míg nem változik vissza barnává. "Amikor közölték velem, egyszerűen sírva fakadtam, annyira dühös voltam" - meséli a tehetséges zenész.

Emily egy zenekar tagjaként jól ismert a helyi közösségben, és mint mondja, mindenki úgy ismeri őt, mint "a vörös hajú énekesnő". "Számomra ez az egész a bizalomról szól. Ha barnára kellene festeni a hajam, elveszíteném a hitelességem" - mondja. A legjobban az zavarja, hogy nem most lett vörös, az előző három évet pontosan ugyanilyen élénk hajjal járt iskolába, de eddig soha senki nem tette szóvá.

Az iskolavezetőség döntéséről április 13-án, hétfőn tájékoztatták a lányt, és április 20-ig kapott határidőt az elvárt változtatás megtételére. Emily szülei is megpróbáltak egyezkedni az igazgatóval, Andrew Winterrel, de egyelőre ők sem jutottak sokkal előrébb. "Az iskola szabályzata egyértelműen kimondja, hogy a nem természetes hajszínek nem engedélyezettek, mint például a kék vagy a zöld. A vörös nem természetes?! Ez olyan, mintha a viktoriánus időkben élnénk!" - háborgott a lány 44 éves anyja, Julie Reay.

Emily egyelőre abban bízik, hogy az iskolavezetés megengedi neki, hogy levizsgázzon, ha konzervatív módon, feltűzött hajjal jelenik meg. Az iskola ugyanakkor egy nyilatkozatban közölte, hogy a hatodik osztályos diákok példaképként szolgálnak mind az alsóbb tagozatosok, mind a többi iskola tanulói előtt, ezért fontos, hogy fenntartsák a megfelelő színvonalat, és ezért kell most Emilynek is visszavedlenie átlagos tinivé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.