Nem erre számítottak a régészek

200 éves szexjátékot találtak a feltárt vécében

Egy XVIII. századi kardvívó iskola maradványait kezdték el a régészek feltárni, amikor az egykori vécécsatornából egy különös, ámde minden szempontból jól azonosítható tárgy került elő.

2015.04.16 10:00ma.hu
Fotó: Gdanski Regionális Műemlékvédelmi Hivatal

Egy ásatás kezdetén a régészek sosem tudják, mit fognak találni, de olyan meglepetés csak ritkán vár rájuk, mint ami a lengyel Gdansk városában, mikor egy régi kardvívó iskola latrináját tárták fel. A gdanski Regionális Műemlékvédelmi Hivatal szóvivője elmondta, hogy egy 20 centis műpénisz került elő a vécécsatornából, az elsődleges vizsgálatok szerint feltehetően a XVIII. század második felében készült, tehát több mint 200 éves lehet. Formáját tekintve tökéletesen élethű, az alapját faragott fa képezi, de bőrrel vonták be, feltehetően a nagyobb kényelem és persze a minél élethűbb illúzió kedvéért.

"Elég vastag és meglehetősen nagy, bőr borítja és tele van sörtékkel, a fabetét pedig kiváló állapotban maradt meg. Valószínűleg valaki beleejthette a vécébe" - véli a kulturális szóvivő, bár hozzátette, hogy azt csak találgatni lehet, hogy véletlenül kötött-e ki a játékszer a latrinában vagy direkt dobta oda valaki. Most a szakemberek azon dolgoznak, hogy a feltárás után minél jobban konzerválhassák a leletet.

Az efféle szexuális eszközök nem a modern kor találmányai, már a felső paleolitikum idejéből (kb. 30-35 ezer évvel ezelőtt) is származnak műpéniszek, vagy legalábbis olyan eszközök, amelyek vélhetően ezt a célt szolgálták. Az óvszerek közül a legrégebbi darabnak tartott példányt egy osztrák múzeumban őrzik négy másik töredékeivel együtt, ezekről úgy tartják, hogy körülbelül 1650 körül készülhettek. A mostani ásatás helyszínén egyébként számtalan kardot találtak, emiatt gondolják úgy, hogy a hely egy kardvívó iskola lehetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.