Francia misszionárius nevét kapta

Davidújfalu nevet kapta egy szecsuani falu

Davidújfalunak neveztek el egy földrengés után újjáépített szecsuani települést Armand David francia misszionárius, zoológus és botanikus emlékére, aki elsőként azonosította és írta le az óriáspandákat.

2015.04.15 18:52MTI
freedigitalphotos.net/adam

Armand David (1826-1900), aki 12 évet töltött Kínában, a délnyugati országrészben 1869-ben fedezte fel az alig száz évvel később az állatvédelem jelképévé váló fajt, amelynek a helyiektől hallott név nyomán a fekete-fehér medve (Ursus melanoleucus) nevet adta.

A ritka állat egy példányát annak idején megpróbálták élve Párizsba juttatni, de sajnos az út során elpusztult. Maradványait ma is őrzik a francia fővárosban található Nemzeti Múzeumban.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Davidújfalu lakói egyszerre örülnek annak, hogy hamarosan új otthonukba költözhetnek, és annak, hogy falujuk névadója az általuk tisztelt "idegen" lett, aki nemcsak a pandát mutatta be a világnak, de a vidéket is messze földön híressé tette. "Sosem fogjuk elfelejteni őt; részévé vált ennek a földnek" - hangoztatta Luo Jü-mej, a járás egyik elöljárója.

A lusani földrengés következtében két éve 196-an haltak meg, mintegy kétmillió embert ért kár és 100 család vált hajléktalanná.

Az egykori házakat vagy súlyos károk érték, vagy olyan helyen álltak, hogy a földcsuszamlások kockázata miatt életveszélyessé nyilvánították őket. A falu 176 éves fából készült Tengcsikou nevű katolikus temploma, ahol David atya egykor élt és dolgozott, szinte teljesen épen átvészelte a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgást.

A helyi kormányzat és a szegénység felszámolását célzó kínai alapítvány úgy döntött, hogy az újjáépítési program keretében egy olyan modern települést építenek ott, amelynek a katolikus kultúra és a pandák lesznek az ismertetőjegyei. A lakóknak körülbelül a háromnegyede katolikus vallású, rendszeres templomba járó. A faluvezetők a vállalkozást "integrált turizmusfejlesztési projektként" emlegetik.

Az új falu, amelyhez főút fog vezetni, teljes egészében őszre lesz készen. Lakóházaiban 39 család 168 tagja él majd. Az építéshez bambuszt és helyi cédrusfát használnak, a falakat sárból és szalmából tapasztják, hogy egyszerre tartsák meg a meleget, és óvjanak a nedvességtől. Az ott élők rekreációs központot és egy rendelőintézetet is kapnak.

A településtől 20 percnyi járásra egy pandaház és benne - idővel - egy pandapár várja majd a látogatókat. Itt a pandák védelmét szolgáló kezdeményezésekről is részleteket tudhatnak majd meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.