Furcsa nyomokat találtak a kutatók a csontvázakon

Kannibálok voltak a neandervölgyiek és a gyerekeiket is megették?!

Újra elemezték a kutatók a neandervölgyi csontvázakat, és arra jutottak, hogy őseink nemcsak kannibálok voltak, de alkalmasint még a gyerekeiket is megették - alighanem valamilyen rituálé miatt.

2015.04.15 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/vectorolie

A neandervölgyiek megették a gyerekeiket vagy esetenként más felnőtteket - erre az eredményre jutott francia kutatók egy csoportja, miután elemezték az ősemberek maradványait. A Bordeaux-i egyetem szakértői 9-10 év körüli gyerekek csontjait vizsgálta meg, és azt találták, hogy a testeket a haláluk után "manipulálták". Prof. Maria Dolores Garrald két nagyobb nyomot is azonosított, amelyek arra utalnak, hogy a felnőttek kőeszközökkel próbálták levágni egy halott gyermek combcsontját, hogy elválasszák a törzsétől - igaz, az csak egy halvány gyanú, hogy ennek oka a kannibalizmus volt.

A korábbi kutatások azt már kiderítették, hogy a neandervölgyiek egyaránt szexeltek a ma élő ember ősével, de nem volt idegen tőlük a "beltenyészet" sem, az új eredmények viszont egy sokkal zordabb képet tárt fel ennek a titokzatos fajtának az életmódjáról. "Lehet, hogy rituális oka volt, a világ egyes részein még ma, a XXI. században is találkozunk ezzel, de az is elképzelhető, hogy az élelmiszerhiány miatt kialakult szükség vezetett a kannibalizmushoz" - jegyezte meg a kutató.

A mintegy 57600 évesre saccolt maradványokat Franciaországban, Marrliac környékén ásták ki 1967 és 1980 között, de mostanáig senkiben nem merült fel, hogy a gyermekekkel a haláluk után mi történhetett. Ahhoz természetesen további kutatásokra lesz szükség, hogy kiderüljön, a haláluknak közvetlenül van-e köze ahhoz, ami később várt a testekre, vagy többé-kevésbé természetes módon haltak meg és csak az így adódó lehetőség hozta elő a testek csonkítását. "Néhány neandervölgyi törzs feldarabolta vagy széttépte a gyermek és felnőtt holttesteket, röviddel a haláluk után" - jelentette ki Garralda professzor.

Arra egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a fajtatársaik húsát meg is ették később.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.