Szívroham után sokkolták a jeges vízzel

Meghalt, de a jeges víztől felébredt

Az életét kapta vissza egy török férfi, akit az orvosok a hagyományos módszerekkel nem tudtak újraéleszteni a szívroham után, ezért jeges vízzel sokkolták a szervezetét - de kemény árat fizetett érte.

2015.04.15 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Keerati

Egy súlyos szívroham miatt biológiai értelemben már halott volt a kétgyermekes apa, ám az orvosok egy különleges eljárást vetettek be, hogy visszahozzák az életbe, és a módszer működött: Bülent Sonmez szervezete jól reagált a jeges fürdőre, a szíve az extrém hidegtől összerándult és újra elkezdett dobogni. A török fővárosban, Ankarában élő férfi testét az orvosok az újraélesztés után még 24 órán keresztül 30 fokra csökkentve tartották, hogy a szívleállás miatt fellépő oxigénhiány kevésbé károsítsa a szerveket, majd egy napnyi hipotermia után kezdték őt visszamelegíteni a normális, 36 fok körüli testhőmérsékletre.

A férfi családja nagyon boldog volt, amikor megtudták, hogy a kísérlet sikerült és a családfő mégsem ment el örökre - csakhogy örömük kérészéletűnek bizonyult, mert az orvosi körökben is gyakori ellentmondásokat kiváltó hipotermiás terápia nem várt mellékhatásokkal járt, a férfi súlyos árat fizetett azért, hogy élhessen. Amikor a 40 éves férfi felébredt, kiderült, hogy élete fele feledésbe merült, beleértve a feleségét és a gyermekeit is. Az eljárás óta 8 hónap telt el, de Sonmez még mindig csak apró töredékekre emlékszik a múltból - számolt be a Daily Mirror.

"Olyan volt, mint valami filmben, fogalmam sem volt, hogyan magyarázzam meg az egészet a két gyerekünknek, akik otthon várták őt" - mesélte a férfi 39 éves felesége, Sibel a helyi médiának. "Megpróbáltam úgy megoldani a helyzetet, hogy fényképeket mutattam neki, de még így is hosszú időbe telt, hogy meggyőzzem őt" - folytatta az asszony.

A férfi kezelőorvosa, Dr. Omer Zuhtu bevallotta, hogy meglehetősen hiányosak az ismeretek a hipotermiára épülő kezelésekkel kapcsolatban, és ezúttal sem tudhatták, hogy a mellékhatás az lesz, hogy a férfi elveszíti az emlékei jelentős részét. Ugyanakkor úgy véli, hogy megérte, mert az emlékeiért cserébe visszakapta az életét. A szakirodalom szerint a szívroham okozta oxigénhiány kisebb-nagyobb mértékű agykárosodást okoz, ezért a hipotermiás újraélesztési eljárást Angliában is csak abban az esetben használják, ha a beteg legközelebbi hozzátartozója írásbeli engedélyt ad rá - emlékeztetett a brit napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.