Nem tud, de nem is akar leszokni a dohányos kisfiú

Napi 16 szál cigi 7 évesen - korábban 60-at is elszívott a kisfiú

Még csak hét éves, de olyan szinten nikotinfüggő a nyugat-jávai kisfiú, hogy napi 16 szál ciginél lejjebb nem tudja (igaz, nem is akarja) csökkenteni a mennyiséget. Korábban akár 60-at is elszívott egy nap!

2015.04.14 10:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

Már 3 éves korában rabja volt a cigarettának, és most, 7 évesen még mindig napi 16 szálat is elszív az indonéz kisfiú, ami így is döbbenetesnek hangzik - pedig valójában már "leszokófélben" van. A nyugat-jávai Dihan Awalidan ugyanis a szülei elmondása szerint korábban képes volt akár napi 3 doboz cigit is elszívni, most pedig leginkább a játékidő helyett pöfékel - három hasonló korú barátjával együtt, de még mindig ő az egyik legfiatalabb. Dihan a szabadideje nagy részét a 11 éves Nawannal, a 8 éves Dedével és a vele egyidős Jujunnal tölti, szülei legnagyobb aggodalmára, mert mint mondják, képtelenek leszoktatni a cigarettázásról.

Igaz, nem is járnak előtte túl jó példával, mert anyja és apja is dohányos, és az sem segít sokat, hogy a térségben a dohányipari cégek folyamatosan bombáznak mindenkit a reklámokkal. Ezek után hiába mondogatják nemcsak a szülők, de a tanárok is, hogy Dihannak - és a többi gyermeknek - abba kellene hagynia a füstölést, ők már ott tartanak, hogy inkább elbújnak a közeli rizsföldeken és titokban szívják a cigit, semmint végleg letegyék azt. Bár az egészségügyi előírások szerint ott is riasztó képeket tesznek a cigaretták csomagolására, a fiatal fiúk meg vannak győződve róla, hogy ezek hamisak. Pedig Dihan ajkai máris inkább feketék, mint rózsaszínek, a belélegzett és tüdejében lerakódó kátránytól.

"Dihan hároméves kora óta dohányzik. Abban az időben három csomag cigit is el tudott füstölni. Ha nem adtunk neki pénzt cigire, akkor rettentő dühös lett, vagy ellopta azt" - meséli a fiú 36 éves apja, Iyan. Ez ma sem változott, rendszeresen kilopja a pénzt az anyja pénztárcájából, csak hogy finanszírozhassa a függőségét. Természetesen a 32 éves Tati nemcsak emiatt aggódik fiáért, de úgy érzi, tehetetlen, mert ha megpróbálja eltiltani a dohányzástól, Dihan keservesen zokog, és a vége úgyis az, hogy titokban pöfékel, a háztól kissé távolabb.

Az egészségügyi szakemberek aggasztónak tartják a jelenséget, mert mint a felmérések mutatják, az indonéz gyerekek egyharmada már azelőtt elszívta az első szál cigarettáját, hogy betöltötte volna a 10. évét. A térség a dohányipar ötödik legnagyobb piacának számít. Matt Myers, a gyerekek dohányzásmentességéért küzdő mozgalom elnöke szerint egyértelműen a kormány a legnagyobb felelőse ennek, mert nem vet gátat sem a mérhetetlen reklámhadjáratnak - amilyenre a nyugati világban az elmúlt 50 évben nem volt már példa -, sem a fiatalok dohányzásáról való leszokást, vagy rá sem szokást nem támogatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.