Amatőr trükkel próbált csalni a sakknagymester

Sakk-matt: 15 év pihenőt kaphat a vécén mobilozó nagymester

15 éves eltiltással "jutalmazhatják" egy grúz sakknagymester csalási kísérletét, miután lebukott: hasmenést színlelt, hogy ki tudjon szökni a vécére, ahol az okostelefonjáról szerzett lépéstippeket.

2015.04.13 22:00ma.hu

Ez rossz lépés volt, most 15 évig tényleg csak az okostelefonra telepített applikációval sakkozhat Gaioz Nigalidze, miután csaláson kapták egy Dubaiban megrendezett tornán. A 20-as évei közepén járó grúz sakknagymester Tigran Petrosian ellen játszott, ám egy idő után gyanús lett, hogy amikor neki kellene lépnie, mindig rájött a szapora. Petrosian gyanakodni kezdett, és a bíráknak is feltűnt, hogy bár három fülke is volt a mosdóban, Nigalidze minden alkalommal ugyanabba az egybe ment be.

Fotó: Instagram

Az örmény Petrosian jelezte a furcsaságot a bíráknak, akik az egyik "hasmenés" után bementek a vécébe, amelyikből a versenyző kijött, és megtalálták az okostelefonját egy fülhallgatóval együtt. "A készüléket a tartály mögött rejtette el, és vécépapírral takarta le" - mesélte a szemfüles ellenfél.

Nigalidze eleinte tagadta, hogy az övé lenne a készülék, ám nem kellett sokat pötyögni rajta, hogy kiderüljön, a közösségi oldal az indítás után rögtön az ő adataival jelentkezik be. Kisvártatva az is kiderült, hogy az egyik applikáció épp az ő játékát elemezte, vagyis a sakkozó valójában így próbált tippeket szerezni a következő néhány lépéshez, míg le nem bukott. A versenyzőt szombaton azonnal kizárták a Dubai Openből, majd másnap reggel a Dubai Sakk és Kulturális Clubból is kiutasították őt. Az egykori brit világbajnok, Nigel Short szerint nagy az esély arra, hogy 15 éves eltiltás is jár majd a versenyzőnek a bajnokságok alól, sőt akár a nagymester címtől is megfoszthatják.

Nem ez az első alkalom, hogy egy nagy versenyen kaptak csaláson egy játékost: a bolgár Borislav Ivanovot négy hónapra függesztették fel 2013 júliusában, amikor az ellenőrök észrevették, hogy túl sok lépése illeszkedik egy számítógépes sakkprogram taktikájához. Két évvel korábban a francia sakkszövetség függesztette fel három játékosát, köztük a nemzeti csapat kapitányát, a vád szerint a trió kódolt SMS-eken keresztül tartotta a kapcsolatot egy távoli számítógéppel, melynek segítségével megverték a 2010-es sakkolimpián az ellenfelüket.

A számítógépes sakkprogramok az utóbbi két évtizedben rendkívül sokat fejlődtek, korábban nem tudták legyőzni az embereket, épp ezért keltett nagy szenzációt 1997-ben, amikor a világhírű Garri Kaszparov elsőként kikapott egy számítógépes programtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.