Régi hagyomány veszhet el

Kihal a füttyszó a mobiltelefonok miatt?

Ugyan nem készültek tudományos igényességű felmérések, de úgy tűnik, eltűnőben van az utcán a füttyszó, már legalábbis ami a jókedvű, dallamos fütyülést illeti. Szakértők szerint a mobiltelefonok tehetnek róla.

2015.04.13 12:10ma.hu

Megölik az okostelefonok a füttyszót - állapították meg egy nem tudományos mélységű, de mindenképp érdekes felmérésben, melyet Angliában végeztek egy fütyülésről szóló könyv szerzői. Az A Brief History of Whistling címűkönyv társszerzője, John Lucas az utca embereit kérdezgette, és a válaszokból arra a megállapításra jutott, hogy az emberek lényegesen kevesebbnek érzik az utcán hallható füttyögést, mint akár csak 20-30 évvel ezelőtt.

Fotó: freedigitalphotos.net/iosphere

A megkérdezettek mintegy fele úgy véli, ez talán annak tudható be, hogy visszaszorult a munkásosztály kultúrája, ebből a körből gyakrabban kerültek ki a fütyörésző emberek, de minden harmadik válaszoló azt mondta, valószínűleg a mobiltelefonok és a fülhallgató megjelenése is hozzájárult a fütyülés eltűnéséhez.

"A dolgozók fütyülése egykor gyakran hallatszott, amikor a gyárba vagy a bányába mentek. A bányászok például kórusban fütyültek, amikor a buszok a munkába vitték őket vagy onnan haza. A kihordófiúk, a kerékpáros futárok vagy a szenesemberek - nos, ők nem léteznek többé" - mondja Lucas, ráadásul véleménye szerint a filmekben, a populáris kultúrában is jóval kisebb szerepet kap, mi több, kifejezetten kitaszítottnak tűnik a fütyülés, ami tovább gyorsítja a kihalást.

Pedig egykor nem volt a fütyülés ilyen mellőzött tevékenység, gondoljunk csak a Hófehérke és a hét törpe meséjére, de említhetnénk a Brian élete című film egyik leghíresebb betétdalát is, az Always look on...-t. A hanyatlás ugyanakkor nem az utóbbi néhány év vagy évtized eredménye: Henry Ford annak idején kifejezetten tiltotta a gyárakban a fütyülést, mert úgy vélte, az a koncentráció hiányát jelzi, a '80-as években pedig az építőiparban vett lendületet, de akkor erősen szexista felhangot kapott a fogak közt vagy a csücsörített szájon át kipréselt, éles hangú levegő.

2013-ban egy leicesteri tejesembert, Kevin Giffordot a munkáltatója hivatalos figyelmeztetésben részesítette, miután a körzetében élők panaszt nyújtottak be a kora reggeli fütyülés miatt. Ha hiányzik a füttyszó, manapság már szinte csak az 1960-as évek népszerű spagetti-westernjeiben találkozhatunk vele, bár időnként történnek ma is kísérletek az életben tartására, Paul Simon és Bryan Ferry a '80-as években rengeteg lemezt adtak el olyan számokkal, melyekben a fütty hangsúlyos szerepet kapott, és szerencsére a mai modern zenékben is felbukkan, a fiatalok közt népszerű Flo Rida például kifejezetten a füttyről énekel a Whistle című slágerében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.