Törvényre hivatkozik!

Betekintést kér az érettségi feladatokba egy német diák

Az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva betekintést kér az érettségi feladatokba egy német diák, aki éppen a vizsgára készül.

2015.04.09 18:07MTI

A münsteri Simon Schräder közérdekű adatigényléssel fordult az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatási minisztériumhoz. Az április 14-én tartandó érettségi vizsga feladatait szeretné megismerni.

A minisztérium közölte, hogy tanulmányozzák a beadványt - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap csütörtökön az online kiadásában.

Szakértők szerint a tárca elutasítja az adatigénylést, az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvénynek arra a szakaszára hivatkozva, amely szerint megtagadható az információ kiadása, ha a kért adat nyilvánossága veszélyeztetheti valamilyen közigazgatási hatósági eljárás végrehajtását. Erre utaltak a minisztériumnál is, rámutattak, hogy biztosítani kell a vizsgázók esélyegyenlőségét, és ezt veszélyeztetné a feladatok előzetes ismertetése - írta a FAZ.

Simon Schräder nem is számít a kérés teljesítésére. Érdemjegyei, iskolai előmenetele alapján nincs is szüksége erre. Inkább az érdekli, hogy a minisztérium miként reagál és hogyan érvel.

A 17 éves diák a Kérdezd az államot! című (fragdenstaat.de), közérdekű adatigénylések benyújtását elősegítő portált működtető civil szervezet - az Open Knowledge Foundation egyesület - támogatója. Arra számít, hogy az akció révén sokan tudomást szereznek a törvény létezéséről, és a jogszabály adta lehetőségekről. "Minden érdeklődő polgár mélyebb betekintést nyerhet az állam működésébe, amit végül is az ő pénzéből finanszíroznak" - mondta az érettségire készülő tanuló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.