Barátnője miatt volt depressziós a pilóta?

Egy szakítás miatt kellett meghalnia 150 embernek?

Továbbra is megválaszolatlan kérdések tucatjai övezik a hét eleji repülőgép-katasztrófa hátterét, bár már egyre inkább tényként kezelik a hatóságok is, hogy szándékos szabotázs történt - de mi volt az oka?!

2015.03.27 12:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/thanunkorn

A rendőrök egyelőre nem árulnak el konkrétumokat arra vonatkozóan, mit találtak Andreas Lubitz lakásán, ami segíthet megérteni a 150 ember halálát okozó öngyilkos merénylet motivációit, de egyre biztosabbra vehető, hogy a másodpilóta súlyos depressziója is közrejátszhatott a tragédiában. A német sajtóban többen is beszámoltak arról, hogy a 28 éves férfi mentális problémákkal küzdött, 2009-ben pedig a pilótakiképzést is meg kellett szakítania, mert pszichikailag nem volt olyan állapotban, hogy folytatni tudja a repüléseket. Hogy ez pontosan mit jelentett, azt most a nyomozók és az ügyészség is vizsgálja.

Ennek ellenére mégis megkapta később az engedélyét és a repülőgép vezetéséhez szükséges összes teszten könnyedén átment, beleértve a pszichológiai vizsgálatokat is. A világ közvéleményét most mégis az a kérdés foglalkoztatja a leginkább, hogy vajon mi lehetett az a tényező, ami miatt Lubitz valószínűleg úgy döntött, hogy az Alpok egyik hegyoldalának vezeti a gépet, nem törődve a mögötte ülő 149 utassal sem.

A német lapok beszámolója alapján nem kizárható, hogy egy szerelmi csalódás miatt kellett mindannyiuknak meghalni: Lubitz nem sokkal a tragédia előtt szakított a barátnőjével és ezt nem viselte túl jól már a végzetes repülés előtt sem. A rendőrség csütörtök este házkutatást tartott Lubitz otthonában és a szülei házában is, olyan nyomok után kutatva, amelyek megmagyarázhatják a megmagyarázhatatlant.

A pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz adataiból kiderült, hogy nem sokkal a tragédia előtt a gép kapitánya kiment a mosdóba, ám ekkor Lubitz belülről bezárta a pilótafülkét és a kapitány kiabálása és dörömbölése közepette sem nyitotta ki. Egyes hírek szerint az utolsó másodpercekben az első pilóta egy baltával próbálta betörni a fülkeajtót, de már elkésett vele. Közben Lubitz lélegzése mindvégig egyenletes és nyugodt maradt, miközben a gép olyan mértékben süllyedt lefelé, amit a robotpilóta kézi segítség nélkül nem tudott volna végrehajtani - írták a német sajtóban a szakértőkre hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.